Čišćenje uma

U prostorijama Omladinske prestonice Evrope organizovana je još jedna psihološka radionica za mlade, pod nazivom „Nered u glavi, nered u sobi“. Svi znamo da je soba skoro svakog tinejdžera i adolescenta veoma često neuredna, ali i da je sam naziv ove radionice vrlo “catchy“. U vezi sa tim, Omladinska prestonica Evrope odlučila je da dovede stručnjaka koji će otkriti tajnu njihovih neurednih soba, oslanjajući se na njihovu psihološku podlogu.

Kroz radionicu se provlačila činjenica da je unutrašnjost čoveka preslikana na njegovu spoljašnjost, i postavljala su se pitanja -Da li je negovanje nereda i haosa u okruženju u kojem boravimo stvar unutrašnjeg haosa i nereda, mladalački bunt, ili pak odraz kreativnosti?

„Hteo sam da govorim o vrstama anksioznog poremećaja koji spada u kategoriju opsesivno-kompulzivnih poremećaja, ali nisam sklon da radionicu zovem tako. Pokušavam da u samom nazivu „nered u glavi, nered u sobi“ uspostavim ozbiljnu priču o anksioznom poremećaju. Nemam statističe podatke o tome da li sve više mladih ima ove probleme, ali mišljenja sam da ima. Postoje u ovom slučaju dva tipa osoba- oni koji stvari drže pod kontrolom i oni koji to ne rade. Mislim da je više ovih prvih,“ kaže psiholog Filip Đorđević.

Omladinski klub nudi prostor za razgovor gde mladi mogu da podele svoje dileme i da dobiju adekvatnu pomoć i savet i, koliko je moguće, postanu deo njihovog odrastanja i sazrevanja. Fokus na prethodnim aktivnostima je takođe bio na psihološkim radionicama.

„Razmišljali smo šta bi to bilo zanimljivo da se organizuje tokom ovog letnjeg perioda a da opet bude korisno. Ova tema je prirodno došla na red i mi smo mislili da je odličan predlog da se to radi baš u ovom peridu kada mladi imaju dosta slobodog vremena i mogu više da promišljaju o sebi i svom okruženju,“ kaže koordinatorka za omladinske aktivnosti Dejana Baltes.

Na radionici su mladi interaktivno reagovali zajedno sa predavačem i ispričali su svoje probleme jedni
drugima, a za uzvrat su dobili savet od stručnog lica.
„Bilo je ovo jedno zanimljivo iskustvo jer sam prvi put na ovakvoj radionici. Privukao me je naziv radionice a kada sam došao otkrio sam da je i koncept veoma dobar. Dolazi veći broj mladih ljudi na jedno mesto koji se ne poznaju, a opet otvoreno govore o svojim problemima. Mislim da je jako dobro pričati o problemima za koje pouzdano znam, da se u mom drušvu, potiskuju,“ kaže učesnik radionice Bojan Rodić.
Možda nered u sobi nije samo metafora za nered u glavi, ali je definitivno dobar naziv za opsesivno-kompulzivne poremećaje i njihovo otkrivanje.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »