Dan mladih u Novom Sadu

Međunarodni dan mladih, koji se obeležava 12. avgusta, je pokrenut 2000. godine sa svrhom skretanja pažnje na probleme, pravna i kulturna pitanja omladine, studenata i učenika širom sveta.

U čast mladih, omladinske organizacije iz različitih zemalja organizuju zabavne, edukativne i informativne aktivnosti poput koncerata, kulturnih manifestacija i skupova, a ove godine u Novom Sadu imamo priliku da vas pozovemo na 3 različite aktivnosti.

Humanitarni piknik

19 – 22č / Omladinski centar OPENS / Bul. despota Stefana 5

OPENS je u okviru programa Novosadskog volonterskog servisa učestvovao na više stotina aktivnosti gde su se upoznavale različite ljudske priče. Nedavno, priča jednog volontera krenula je drastično da se menja zbog pojave neočekivane bolesti.

Njegova borba i dalje traje, a u želji da pružimo podršku i njemu i njegovoj porodici, 12. avgusta na Dan mladih, hoćemo da pokažemo koliko mladi mogu pomoći jedni drugima.

Svi posetioci koji dođu na humanitarni piknik imaće priliku da kupe osvežavajuće piće i sladolede po simboličnim, početnim cenama plaćajući proizvode kroz ubacivanje novca u naznačene kutije za humanitarni prilog.

Pored ove akcije, a u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, u prostorijama OC OPENS će biti otvoreni punktovi za dobrovoljno davanje krvi u periodu od 18 do 20č.

Novosadski omladinski festival

celodnevna aktivnost / Kineska četvrt/Kreativni distrikt / Bul. despota Stefana 5

Drugi po redu Novosadski omladinski festival u organizaciji YouthFest-a predstavlja spoj zabave, kreativnosti i promocije mladih talenata.

Tokom celodnevnog programa, mladi će imati priliku da:

  • se upoznaju sa organizacijama civilnog sektora koje mogu doprineti njihovom ličnom i profesionalnom razvoju
  • učestvuju u sportskim i kulturnim aktivnostima
  • prisustvuju takmičenju mladih, neafirmisanih DJ-eva pod nazivom Elektropioniri
  • đuskaju uz poznate DJ-eve u večernjim satima

Program Novosadskog omladinskog festivala

10 – 14č: Sajam omladinskih organizacija, humanitarna izložba i sportska takmičenja
14 – 14:30č: Svečano otvaranje festivala
14:30 – 16č: Panel diskusija “Participacija mladih u kulturi”
16 – 17č: Plesni performans hip hop breakdance grupe “B13”
17 – 20č: Elektro pioniri: takmičenje mladih neafrimisanih DJ-eva
20 – 00č: DJ nastupi: Vladimir Aćić, Dejan Milićević, Deeman, DJ Wocky, Svemirski Mjau

Živa biblioteka

17č / KS Eđšeg / Antona Čehova 4

Velika Živa biblioteka u organizaciji BalkanIdea Novi Sad ponovo otvara svoja vrata na Dan mladih, ali za ovu biblioteku ti ne treba članska karta.

Knjige ove biblioteke su zapravo osobe izložene diskiminišućim stavovima i isključivanju unutar društva usled svojih specifičnih životnih iskustava. Ti, kao čitalac, imaš mogućnost da razviješ empatiju i razumeš zašto o knjigama ne sudimo po koricama.

Zato okreni stranu i stavi tačku na nepoštovanje različitosti.

Dan mladih u Omladinskom centru OPENS, 2021 (V. Veličković)

Programi “Humanitarni piknik”, “Novosadski omladinski festival” i “Živa biblioteka” deo su OPENS programa Mladi u centru održive zajednice finansiranog od strane Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada – Kancelarija za mlade.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »