Dominacija medicinskih škola

Učenička kompanija „BioAlly” iz Medicinske škole u Kruševcu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Omladinskoj prestonice Evrope, Novi Sad ove nedelje.

Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom organskog praška sa surutkom čijim se rastvaranjem dobija napitak protiv mamurluka. Nagradu ovim srednjoškolcima uručila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, a oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u Lilu, u Francuskoj.

„Naš preparat leči mamurluk, ublažava glavobolje i stanja mučnine, osvežava organizam, a sve zahvaljujući glavnom sastojku – surutki. Vodeći našu kompaniju tokom školske godine naučili smo mnogo o poslovanju ali smo se dobro i zabavljali jer pre svega volimo ovo što radimo. Oduševljeni smo i zatečeni pobedom koju uopšte nismo očekivali!“, izjavila je Đurđina Zdravković, učenica i PR menadžerka učeničke kompanije BioAlly.

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „BioCare” sa specifičnim proizvodima od kombinacije maslačka i šargarepe, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Dolce Rosa”.

“OPENS od početka podržava Dostignuća mladih i svaki korak u ovom procesu. Nije slučajno da je ove godine finalno takmičenje u Novom Sadu, gradu koji je Omladinska prestonica i u ovom trenutku možda najbolje mesto za inspiraciju i osnaživanje mladih, da pokrenu nešto svoje i uključe se,” kaže koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Promenada, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. U 20 najboljih ušle su škole iz Arilja, Bača, Beograda, Boljevca, Kragujevca, Kruševca, Lazarevca, Leskovca, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Požege, Sremske Mitrovice, Svilajnca, Šapca i Vršca.

Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Decenija preduzetništva“ koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

Povezani članci:

Devojke u svetu tehnologija

OPENS i UNICEF Srbija sa ponosom predstavljaju program Devojke u svetu tehnologija kroz koji želimo da podstaknemo i osnažimo učešće mladih devojaka u ICT obrazovnim aktivnostima. Ovim povodom te pozivamo

Opširnije »