From European youth capital to Mexico

Ne Evrope. Mi smo centar SVETA. Ili je makar tako izgledalo za onih nekoliko hiljada ljudi koji su zadržali dah u tokom tog poslednjeg koša kojim je najbolja ekipa sveta (iz, pazi čuda, Novog Sada) osvojila FIBA Challenger, u svom gradu! Hej!

Ultra NS Challenger protutnjao je kroz grad. Sa neverovatnom konstrukcijom u samom centru, dupke punim tribinama (u jednom momentu i uprkos kiši!) i bravurama ekipa koje se nalaze i u top 10 na svetu. Finale je zavredilo osam najboljih ekipa među kojima su bili Novi Sad, Liman, Zemun, NY Harlem, Sosnovy Bor, Princeton, Šakiai i Lausanne. Najbolja na svetu, ali i u svom gradu, ekipa kluba Novi Sad osvojila je turnir pobedivši njujorški Harlem u finalu. Dominaciju srpskog basketa potvrdila je i ekipa Liman koja je, pored NY Harlema i Novog Sada obezbedila učešće na Masters turniru u Mexico City-ju kao trećeplasirani tim, dok je četvrta najbolja ekipa bila Zemun. Za MVP-a turnira izabran je brilijantni Dejan Majstorović iz ekipe Novi Sad.

 

Atmosferu novosadskog Challenger-a svetskog kalibra komentarisali su i oduševljeni igrači iz 10 država sveta, a žestoko navijanje publike i sjajan prateći sadržaj doprineli su činjenici da će se o Novi Sad Ultra Challenger-u pričati još dugo. Pobednička ekipa, predvođena Dušanom Domovićem Bulutom jednoglasno je izjavila da im je titula u svom gradu jedna od najznačajnijih. „Igrati pred domaćom publikom, u gradu gde je sve počelo, u našem gradu, bio je pravi izazov. Još veći izazov bio je organizovati jedan ovako velik događaj, ali osećaj nakon pobede pred našom publikom ćije je navijanje bilo toliko glasno i motivišuće, je neopisiv“, izjavio je Bulut.

Zajedno sa FIBA-om, basket klubovi Liman, predvođen Stefanom Stojačićem i Novi Sad, predvođen Dušanom Domovićem Bulutom, Grad Novi Sad,  Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS 2019 i Autonomna pokrajina Vojvodina poklonili su Novosađanima događaj koji će se pamtiti.

Basket 3×3 je novi olimpijski sport koji će prvi put biti predstavljen na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Olimpijski komitet Srbije kategorisao je basket 3×3 u prvu kategoriju sporta za mogućnost donošenja zlatnog odličija sa Olimpijskih igara 2020 Srbiji. Srbija trenutno ima šest ekipa koje se zvanično takmiče na FIBA 3×3 World Tour-u, a dve najbolje ekipe na svetu dolaze upravo iz Novog Sada – „Liman 3×3“ i „Novi Sad 3×3“ stoga je Novi Sad već godinama prestonica basketa. Najbolji igrači sveta, Dušan Domović Bulut i Stefan Stojačić, upisali su Novi Sad na svetsku mapu ovog sporta, dok je reprezentacija Srbije, sačinjena takođe od Novosađana, četvorostruki šampion svetskog prvenstva u basketu 3×3.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »