Glasno u Godinu mladih!

Preko osam hiljada mladih iz Novog Sada i Vojvodine do ranih jutarnjih sati đuskalo je na najvećoj zimskoj žurci u regionu.

Povodom otvaranja Omladinske prestonice Evrope, OPENS je organizovao besplatan koncert za Novosađane ugostivši najveće svetske i regionalne zvezde kao što su Helem nejse, Marko Louis, Van Gogh, Jax Jones, Ofenbach i Mahmut Orhan.
Veče je počelo nastupom četvoročlanog sarajevskog benda, Helem nejse, koji su pubici poznati po svom šarmu, inerakciji i spontanosti na bini a njihovi tekstovi su sagledani očima mladih.

„Ova titula je bitna za Novi Sad jer ga stavlja na mapu Evrope, mi bismo voleli da se i Sarajevo nađe u takvoj poziciji. Čast nam je da uz Mahmuta Orhana nastupamo i da se nađemo na plakatu zajedno sa njim, i na taj način se promovišemo. Prezadovoljni smo oragnizacijom ceremonije i poštovanjem vremena za održavanje proba i nastupa,“ kažu iz benda Helem nejse.

Publiku je potom obradovao dolazak pevača Marka Louisa, na čiji nastup, raznovrsnost instrumenata i specifičnu boju glasa niko nije ostao ravnodušan. Posle njegovog nastupa, usledio je gromoglasni aplauz i vrisak kojim su Novosađani pozdravili bend Van Gogh.

Đule iz Van Gogha prepričava njihov prvi nastup na EXIT festivalu kada im je on doslovno predstavljao IZLAZ i veruje da OPENs predstavlja novi početak i ulaz u prostor mladosti.
„Sve što je pogled u budućnost i sve što je iskorak iz mraka, za nas je važno. Nije čudno sto je Novi Sad, jedini grad koji nije u Evropskoj uniji, dobio titulu Omladinske prestonice Evrope, a pogotovo što ga posle te titule čeka još jedna. Kad se u zagradi nađu izlaz i otvor, to je samo promena koja miriše na bolje i to je promena koja obećava. Mladi su ti koji treba da kreiraju i mapinguju svojim senzibilitetom sve ono što je predmet interesovanja i što pokreću njihova čula. Mlad čovek je smisao i obećanje. Mlade ne treba savetovati, od njih treba učiti i oni treba da nam pokažu put koji mi treba da sledimo. Učim od mladih jer njihove oči vide bistrije od mog njuha i vrlo svesno pratim njihov trag. Krčite nam prolaz i verujem u vas,“ objašnjava Đule.

“Ideja nam je bila da dovedemo domaće i svetske zvezde koje ovdašnja mlada publika voli i želi, ali koje nisu svima lako dostupne. Ovo je besplatan koncert, kao i svaka OPENS aktivnost, jer verujemo da makar u ovoj godini treba da pokažemo kako različiti sadržaji treba da budu lako dostupni mladima. Želeli smo glasno da kažemo da ulazimo u godinu mladih i da će ovakvih događaja biti još više i čini mi se da smo uz ovoliki broj mladih na SPENSu do ranih jutarnjih sati, to i uspeli,” kaže portparolka OPENSa, Ivana Miloradov.

Da će ovakvih koncerata i događaja biti još, govori i činjenica da je na koncertu svečano objavljeno da će prvi dan EXIT festivala ove godine poneti naziv – OPENS dan. EXIT je pripremio neverovatno izdanje i jedva čekamo da se nađemo na Tvrđavi u OPENS danu!

Dobro došli u godinu mladih!

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »