Izađimo zajedno!

Prvi put Izašli smo zajedno u Novom Sadu u okviru Novosadske nedelje ponosa!

Nedelja ponosa u Novom Sadu otvorena je svečano u Skupštini grada Novog Sada i to tribinom o vidljivosti potreba LGBT osoba u javnim politikama.

“Želimo da prikažemo da LGBT osobe postoje i van velikih centara, da postoje na teritoriji čitave Srbije i da je potrebno da neko stane u njihovu odbranu, to jest da se bori za njihova ljudska prava. Nedeljom ponosa ne želimo da ugrozimo ničija prava, već da pokažemo da svaka osoba na ovom svetu ima pravo na svoja ljudksa prava”, rekao je Filip Kocevski iz Grupe “Izađi”.

Cilj ove manifestacije je, kako su naveli organizatori, da izađu u javni prostor na Trgu republike, kako bi javnosti stavili do znanja da LGBT zajednica postoji i u Novom Sadu i da je potrebno boriti se za njihova ljudska prava, kako na lokalnom, tako i na pokrajinskom i republičkom nivou. Prvi novosadski Pride organizuje grupa Izađi uz podršku Grada Novog Sada i OPENSa.

“Vrlo je važno da kontinuirano i svakodnevno radimo na pitanjima diskriminacije i nasilja, ako postoji, među mladima LGBT, da bismo mogli na odgovarajući način da rešimo te izazove. Da vidimo kako kroz saradnju sa različitim institucijama možemo razgovarati o tome kako da učinimo kvalitetnijim život mladih iz LGBT populacije”, kaže Vukašin Grozdanović, OPENS.

Sam Pride biće u petak, 17. maja u 12 časova na Trgu republike. Šetnje neće biti, a čitav događaj će obezbeđivati policija. Cilj parade je da javnost upozna sa problemima i izazovima sa kojima se LGBT zajednica svakodnevno suočava, kao i sa činjenicom da je nasilje zasnovano na mržnji sveprisutna pojava u društvu, navode organizatori.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »