KULTURNA MAKETA NOVOG SADA

Na Trgu Slobode predstavljen je vodič za mlade KULtura kroz Novi Sad čime je bio obeležan završetak istoimenog projekta.

U duhu Omladinske prestonice Evrope i tituli koja je rezervisana za godinu kada je Novi Sad i evropska prestonica kulture,  tri kulturne ustanove- Galerija Matice srpske, Pozorište mladih i Arhiv Vojvodine, zajedno sa srednjoškolcima realizovale su projekat KULtura kroz Novi Sad.

“Rešili smo da uradimo nešto kako bismo privukli mlade u naše ustanove i kako bismo zajedno sa njima osmislili neki interesantni program. Zapitali smo se kakva pulika treba da bude u fokusu i pošto je 2019. godina mladih, bilo je logično da se posvetimo njima,” kaže kustos Galerije Matice srpske Miroslava Žarkov.

Nekoliko srednjoškolaca učestvovalo je u ovom projektu kako bi saznalo više o svom gradu i upoznali se znamenitim ličnostima i istorijskim mestima koje su i danas simboli Novog Sada. Osim toga, Ideja je bila uključiti ih u osmišljavanje, realizovanje i promovisanje kulturne ponude svog grada.

“Za projekat smo saznali u školi od profesora, svidelo nam se koncept i odlučili smo da se prijavimo. Prvo su to bile radionice u Pozorištu mladih gde smo se upoznavali i radili na scenskom izvođenju i razgovarali smo o tome šta bismo mi voleli da uključimo u projekat i koji su to delovi Novog Sada koji su bitni za nas. Volontiram u OPENS-u i to je bio jedan od razloga zbog kog sam se uključila u ovaj projekat, koji mi je pomogao da saznam nešto više o svom gradu,” kaže jedna od učesnica projekta Lenka Stević.

Projekat se sastojao iz više segmenata i radionica, a na samom kraju oni su dobili priliku da sami odluče o tome kakvu sliku o Novom Sadu žele da pošalju vršnjacima kroz duhovitu dramsku prezentaciju na Trgu Slobode.

“Ovo je projekat koji je okupio tri insistucije sa željom da damo prostor mladima, a sa druge strane mislim da su oni i nama kao institucijama puno pomogli da se otvorimo i da čujemo njihovo mišljenje. Možda ćemo kroz saznavanje njihovih želja u budućnosti graditi naše repertoare. Pozorište mladih, kao  partner, je bilo zaduženo za niz radionica koje su imale za cilj da naprave tim od ovih mladih ljudi koji su došli iz različitih škola. Sa njima smo radili na tome da oni kažu ono što vole u gradu i na kraju smo uradili završnu prezentaciju,” kaže glumica Pozorišta mladih Slavica Vučetić

Projekat KULtura kroz Novi Sad je realizovan zahvaljujući Fondaciji „Novi Sad 2021” kroz program Publika u fokusu. Podršku promociji vodiča dali su OPENS 2019 i Turistička organizacija Novog Sada.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »