NA ČAJU SA SEVERNOM IRSKOM

“Na čaju sa Severnom Irskom” izgleda baš tako kako zvuči – neformalna, opuštena atmosfera, šareni jastuci, toplota i mirisi koji se sire iz šarenih čajnika, keksići i Stefani Hil iz Irske.

Prava dobrodošlica u još jednu OPENS dnevnu sobu u kojoj su posetioci su imali priliku da čuju zanimljivosti vezane za Severnu Irsku, procese pomirenja i izgradnje ujedinjene strategije za razvoj zajednice. Aktivizam i volontiranje mladih je veoma prepoznato i cenjeno na prostorima Severne Irske, u dnevnoj sobi, Stefani Hil predstavila je načina na koje mladi doprinose razvoju svoje zajednice i kako menjaju i kreiraju sadržaje koji se tiču njih.

“Kao mlada sam volontirala i putem volontiranja sam dobila mnogo više veština kao individualac. Mislim da je korisno za sve nas da vidimo primere ljudi koji volontiraju i da se na njih ugledamo, jer će se na taj način mladi ugledati na nas jer i tako doprineti društvu,” kaže Stefani.

Sadržaj je namenjen mladima koji se zanimaju za programe volontiranja u Severnoj Irskoj, za one koje interesuju načini na kojima se omladinski rad sprovodi i koji su to programi koji uključuju mlade. Posetioci su imali prilike da čuju pesme i jedan deo kulture koju je Stefani prenela u Novi Sad.

“ Severna Irska je veoma zanimljiva jer je ona kolevka omladinskog rada kao i Engleska. One imaju dugu tradiciju i sprovode omladinski rad duže od pedeset godina. Koriste jako zanimljive alatke i metodologiju koja na zanimljiv način oni uključuju mlade, tako da smo imali priliku da vidimo samo neke od njih,” kaže koordinatorka za omladinske aktivnosti Dejana Baltes.

Za kraj radionice i poslednji gutljaj čaja Stephani je ostavila za specifične muzičke numere iz njenog kraja i njima oduševila učesnike.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »