Nova startna linija

3… 2… 1…. SAD. Godina mladih u Novom Sadu počela je danas u Master centru novosadskog sajma i to sumiranjem postignutih rezultata u 2018. godini i obnavljanje ugovora sa 42 partnerske organizacije koje takođe sprovode OPENS programe.

Brojke govore za sebe. U sprovedenim programskim aktivnostima tokom 2018. godine učestvovalo je preko 75.000 mladih iz cele Evrope. 42 organizacije, koje sprovode OPENS programe, za manje od godinu dana iznele su preko 2195 aktivnosti, koje su direktno uključile 50.000 mladih ljudi. OPENS je imao još preko 226 programskih aktivnosti i direktno smo došli do 30.000 mladih ljudi.

– Nije poenta samo u 2019. godini i ovoj prestižnoj tituli, već je to izvrsna prilika da utemeljimo fundamentalne stvari za omladinsku politiku i da ih unapređujemo u narednim godinama. Veoma sam ponosan što u Novom Sadu omladinske organizacije kreiraju politiku za mlade, i to je kontinuiran i sistemski proces. Svi delujemo zajedno, a rezultat takvog delovanja je i osvajanje same titule. Cilj nam je da pozitivnu priču iz Novog Sada proširimo i na druge gradove u Srbiji – naglasio je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović je rekao da je prošle godine izdvojeno za realizaciju projekata kroz partnerstvo sa organizacijama preko 40 miliona, a ove godine preko 90 miliona dinara. “Nama su partnerstva sa organizacijama koje su bile sa nama od početka, vrlo bitna. Uveli smo ozbiljniju finansijsku kontrolu. Svaki projekat je imao revizora. To je standard koji smo zajedno ustanovili”, napomenuo je on i dodao: “Jako važno je da se naglasi da je sve ovo podržano od Republike, Pokrajine i prvenstveno Grada i da će ove godine preko 350 miliona dinara biti uloženo u OPENS-ove aktivnosti i izgradnju infrastrukture”.

Do kraja 2020. godine 500 hiljada mladih ljudi će proći kroz naše aktivnosti, istakao je Grozdanović na kraju.

Omogućeno je besplatno psihološko savetovanje za mlade, kao i centri, portali, radijske i televizijske emisije koje informišu i promovišu mlade. Promovisali smo uzore mladih, pokrenuli i ispratili kampanje o mladima i za mlade, napravili vodiče, održali obuke za mlade novinare, obuke za vršnjačke edukatore, obuke za aktivno učešće za preko 1000 mladih.  Podržani su mladi umetnici, mladi bendovi i izgradnja omladinske publike u kulturi, posebno kroz saradnju organizacija i institucija. Uveden je besplatan WIFI, podržane su i promovisane vrednosti i raznolikosti manjinskih grupa. Novi Sad posetilo je i 300 omladinskih delegata Ujedinjenih Nacija, kao i preko 300 delegata Evropskog omladinskog foruma. Živa biblioteka održana je u Novom Sadu, a posle krenula i put regiona. Sadili smo, jeli i učili i promovisali zdrave stilove života. Bili na Blokstoku, Uličnim sviračima, TAKTu i EXITovim festivalima. Gledali smo filmove na dva točka.

Otvoren je Prostor u Gradiću, kao i društveni centar za osobe LGBT populacije, raščišćeni su temelji budućeg Omladinskog centra u Kineskoj četvrti, ojačan Novosadski volonterski servis i otvorena Banka vremena.

I, sve to, samo je početak. Narednih dana, a u sklopu otvaranja Omladinske prestonice Evrope, Novi Sad domaćin je sastancima brojnih regionalnih omladinskih mreža. Kruna otvaranja, svakako je u subotu – formalnim događajem u Sinagogi, kao i Svečanim koncertom na novosadskom SPENSu.

Neka se spremi 2019. godina!

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »