Omladinska prestonica Evrope Novi Sad je krenula u pohod na novog Ginisa – Uklaviri se i ti

Ovo su imena koja treba da zapamtite: Mihajlo Racpeti (16), Saša Zahorjanski (15), Danijel Leš (15), Milica Vranješ (17), Tisa Lekić (18), Igor Dalagija (17), Boško Stojadinović (17), Luka Petrović (18), Milica Vujanović (17), Dunja Vranješ (18), Sara Todorić (12), Mateo Radimir (13), Lenka Škrbić (12), Nemanja Marčetić (13), Marija Šapovalova (12), Ivan Černuhin (11), Elena Jakšić (11), Laura Mađarić (9), Damjan Svijić (9), Stefan Svijić (10), uz tri profesora, Tijanu Tenji, Aleksandru Vojnak i Slobodanku Stević.

23 đaka i profesora muzičke škole Isidor Bajić, 46 ruku, 230 prstiju i jedan klavir biće potrebno da se obori Ginisov rekord. Ideja je ponikla na klavirskom odseku muzičke škole, kao jedan od načina da se klasična muzika približi publici, na atraktivan i nesvakidašnji način, a ideju je rado dočekao OPENS koji organizuje ceo događaj. Trenutni rekord drži 18 srednjoškolaca iz Sarajeva.

Koncept je dosta jednostavan, 23 ljudi će u isto vreme, na jednom klaviru, izvesti kompoziciju pod nazivom ’Zora’ (Dawn).  Kompozitor je bivši učenik iste muzičke škole, a sada student Akademije umetnosti u Novom Sad, Ivan Marković. U sebi objedinjuje elemente savremene kompozicije, pomalo atraktivnih ritmova popularne muzike, kao i nekoliko reminescencija na zlatno doba barokne muzike. To je fuzija ’starog’ i ’novog’ klavira.

Probe su već uveliko u toku. Đaci sada odgovorno dolaze na probe. Za njih će ovo biti prilika da isprobaju i neke druge kutke svoje umetničke ličnosti; sve je izmešteno iz uobičajenog načina na koji se bave klavirom: od sviranja jednom rukom, preko položaja u odnosu na klavir, te situacije da su tek jedan od 23, umesto soliste koji suvereno vlada sa 88 dirki.

Samo obaranje Ginisa, na OPENS kanalima,  pratićemo uživo i preko led ekrana na Trgu slobode, a uz prenos, planiran je i javni čas. „Otvoreni čas klavira“ biće uoči obaranja Ginisa i to na četiri lokacije: Gradska biblioteka, Porta, ispred ‘Trčike’ i ispred Srpskog narodnog pozorišta.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »