NOVI SAD KAO PRIMER DOBRE PRAKSE

U Komitetu regiona u Briselu, zajedno sa još četrnaest govornika iz različitih zemalja, tim Omladinske prestonice Evrope predstavio je svoj program kao i uticaj istog na lokal i region.

OPENS je istakao važnost partnerstva između mladih, organizacija, institucija i vlade, kako na lokalne tako i regionalne. Pričalo se o mehanizmima koji se koriste u postizanju stepena uključenosti mladih u proces donošenja odluka.

„U okviru segmeta inkluzivnosti mi smo pričali o tome kako mladi mogu više da se uključe u svoju lokalnu zajednicu i kako joj mogu više doprineti svojim aktivizmom u razvoju lokalne zajednice. Naša titula je najznačajnija titula i projekat u 2019. godini za Autonomnu pokrajinu Vojvodine, a mi smo na ovom panelu bili njeni predstavnici“, objašnjava asistentkinja koordinatorke za međunarodnu saradnju Katarina Živanović.

Na temu „Cohesion policy for a more social Europe: Regions and Cities inclusive for all“, razgovaralo se o suštini pronalaženja najboljih politika koje će dovesti do što veće socijalne inkluzije za sve slojeve stanovništva.

„Mislim da deljenje iskustava i dobrih praksi uvek može mladima da pruži nove mogućnosti i nove ideje koje će se implementirati u gradovima i regijama. Organizovanje razmene je zaista sjajna prilika da se mladi susretnu i razgovaraju sa tinejdžerima i vršnjacima iz drugih gradova jer je to vrlo važno,“ objašnjava iz Socijalne inovativne laboratorije, Katarina Ciman.

Ova tema je bitna zbog ciljeva odživog razvoja koji se odnosi na gradove koji su inkluzivni, održivi i bezbedni za njihove građane.

„Ključno je da se regije i gradovi još više povežu kako bi se olakšao život emigrantima i ljudima koji žele da putuju. Takođe, za promovisanje duha među novim generacijama. Mislim da je važno da treći sektor bude više uključen u donošenje odluka, a ovaj primer iz Novog Sada vrlo zanimljiv jer pokazuje da, ako se treći sektor uzme u obzir i stavi na mesto gde treba da bude, mogu se započeti lepe i dobre stvari,“ kaže iz Regiona Severne Norveške, Yulia Bremnis.

OPENS je pokazao Evropi kako je podigao kvalitet života mladih u njihovoj lokalnoj zajednici, kako mladi mogu da se razvijaju i izraze svoju kreativnost. Istakla se važnost u spečavanju odliva mozgova i zapošljavanja mladih ljudi u Novom Sadu.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »