POSLEDNJI MUZIČKI OKRŠAJ

Niš, Pančevo, Užice i dva dana Novog Sada. Aranđelovac, Kruševac, Kumanovo i Tetovo, Kragujevac, Beorad, Arilje, Gornji Milanovac…. Toliko je kilometara i gradova bilo do Petrovaradinske Tvrđave i OPENS headlinera.

Naime, prethodnih meseci OPENS-ov kamper je putovao po Srbiji u potrazi za bendovima koji će nastupiti na ovogodišnjem EXIT festivalu. Točkove je zaustavio u Novom Sadu, Omladinskoj prestonici Evrope, gde je bio poslednji okršaj. Nadmetanje se krunisano dvodnevnim svirkama i proglašenim izvođačima.

„Naš primarni motiv za ovu prijavu je ljubav prema muzici. Želimo da se promovišemo i da ljudima približimo ono što mi radimo. Mislimo da je velika plus kad bend u svojoj biografiji ima i to da je nastupao na Exitu. Trenutno je mnogo više izvođača i bendova nego što je publike koja želi da ih sluša. Iz tog razloga mislim da je dobra promocija jako važna,“  kažu iz benda Forgotten screams.

Kada se spoje OPENS i EXIT dobije se jedna odlična prilika za mlade. Dobije se šansa o kojoj većina muzičara sanja jer će oni najbolji moći da nastupe na Explosive stage-u i Fusion Pubu.

„Kriterijumi su energija i osećaj u toku nastupa. Na početku su se neki bendovi istakli i mi smo znali da oni odmah idu na Tvrđavu. Već kod prve audicije smo imali ozbiljan problem u nagoveštaju ako bi u svakom gradu bilo još mnogo dobrih izvođača. Mladi su otišli iznad naših očekivanja. Na početku smo se složili da nemamo dovoljno mesta da dovedemo najbolje,“ kaže jedan od članova žirija, Milan Rakić.

Uverili smo se da je neafirmisanim umetnicima ovo jedna od prilika koja se ne sme propustiti. Svako od njih želi da doživi i oseti Exit festival i moć velike mase. Paralelno sa bitkom bendova, u Puberaju je održana bitka Dj-eva sa istom misijom.  Najbolji DJ-evi imaće priliku da nastupe na Opens state of Exit bini.

„Ovo mi znači kako bih mogao da prikažem svoj stil i svoj artistički duh u muzici na najvećem festivalu u Evropi. Ovo je prilika da mi se otvore vrata Exita. Trudim se da sebe guram dalje u tom svetu i ova prilika bi mi mnogo značila.  Mislim da se ovo ne sme propusti jer EXIT je EXIT,“ kaže jedan od DJ takmičara, Miloš Piplica.

„Već treću godinu za redom, sarađujemo sa Exit festivalom pa su se tako dobri partnerski odnosi nastavili. Smatramo da je malo podrške mladim umetnicima na sceni u našoj zemlji i izuetno smo ponosni na to što je ove godine pristiglo 350 prijava na sam konkurs. Naša uloga i zadatak je da pružimo priliku mladim ljudima da se pokažu i dokažu a na tome hvala Exitu koji je to prepoznao,“ kaže koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS-a Valentina Antić.

Svoje umeće na Addiko Fusion bini predstaviće makedonski progresivni elektro-pop sastav Ki, kao i alternativno rock ime iz Novog Sada Mac Tire. Žestok line-up na Explosive bini upotpuniće i negotinski alternativni trio Sickter, melodični hardcore punk bend Reflection iz Gornjeg Milanovca, death metalci Haste iz Vrbasa i makedonski HC/metal sastav Short Fuse Hero.

OPENS Future Shock bina predstaviće budućnost muzičke scene i nove mlade autore, među kojima su indie rock sastav Këpurdhat iz Tetova, instrumentalni rokeri iz Niša There., kruševački pankeri Keni nije mrtav, ivanjički hardrock sastav Bonecarver, alternativni/garažni stoner duo iz Arilja Fade Out, pop-rock bend iz Niša Hazel, dok iz Beograda stižu instrumentalni surferi Moussaka i alternativni rokeri Potop i Reci Cimet. Njima će se na sceni pridružiti i domaćini iz Novog Sada – rokeri Cheap Moonshine, akustični emo dvojac See It My Way, glameri Clyde i metalcore rock sastav FYN.

Pobednici konkursa za najbolje DJ-eve, Kozma, Milhouse, Jovan Vidosavljević i Petar P.nastupiće na OPENS State of EXIT zoni na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Nečiji snovi će se ostvariti i otvoriti im neka sledeća vrata. Njihova muzika više neće biti ista i njihovi fanovi će biti brojniji. Nekom će OPENS i EXIT možda promeniti život i karijeru. Onda će se osvrnuti i setiti se te 2019. kada su dobili tu priliku.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »