Promocija vodiča kroz Novi Sad za mlade

U petak, 21. juna 2019. godine u 18.00 sati na Trgu Slobode u Novom Sadu biće predstavljen vodič za mlade KULtura kroz Novi Sad čime će biti obeležan završetak istoimenog projekta.

U duhu Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope 2019. godine i u susret 2021. godini kada će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture, tri ustanove kulture – Galerija Matice srpske, Pozorište mladih i Arhiv Vojvodine – su zajedno sa grupom novosadskih srednjoškolaca realizovale projekat KULtura kroz Novi Sad, s idejom aktivnijeg uključivanja mladih u osmišljavanje, realizovanje i promovisanje kulturne ponude svog grada.

Kroz projekat KULtura kroz Novi Sad prošlo je preko 500 srednjoškolaca iz Novog Sada i okoline koji su se na kreativnim radionicama Ulice i lica mog grada upoznavali sa istorijom i kulturom Novog Sada, dok je njih sedamnaest učestvovalo u projektu do njegovog završetka. Ovih sedamnaest nezvaničnih mladih „ambasadora kulture našeg grada” su kroz niz radionica u Galeriji Matice srpske, Arhivu Vojvodine i Pozorištu mladih otvorili dijalog o Novom Sadu „nekada i sada”, i tragali za odgovorom na pitanje šta njihov grad čini jedinstvenim na mapi Evrope. Baveći se ovim i sličnim pitanjima, mladi su imali priliku da sami odluče o tome kakvu sliku o Novom Sadu žele da pošalju vršnjacima koji dolaze u naš grad, što su i učinili kroz kreiranje vodiča KULtura kroz Novi Sad, ali i kroz promotivni video koji su uradili sa jutjub zvezdom Jaserštajnom.

Povodom završnice projekta mladi će 21. juna 2019. godine u 18.00 sati na Trgu Slobode u Novom Sadu predstaviti svoj vodič KULtura kroz Novi Sad tako što će izvesti duhoviti dramski skeč o istoriji Novog Sada, i na kratko oživeti lokacije i ličnosti iz prošlosti grada. Novosadski srednjoškolci su kroz rad na ovom projektu postali autori tekstova i izgleda vodiča KULtura kroz Novi Sad, kao i kulturni promoteri svog grada.

Projekat KULtura kroz Novi Sad je realizovan zahvaljujući Fondaciji „Novi Sad 2021” kroz program Publika u fokusu. Podršku promociji vodiča dali su OPENS 2019 i Turistička organizacija Novog Sada.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »