DŽENIS DŽOPLIN – BEZ PROSTORA ZA DVOUMLJENJE

“Ja sada imam sve…Ali, ne osećam ništa!” – u jednoj sceni tokom predstave Dženis Džoplin to izgovara. U tom trenutku se pitam, da li je priča Dženis Džoplin pravilo ili izuzetak?

Ne ostavljajući prostor za tajnu, praktično ne ostavljajući prostora za dvoumljenje, predstava “Ko je ubio Dženis Džoplin” vrlo jasno odgovara na to pitanje. Društvo, sistem postavljen tako da jednoobraznost postaje sve što generacije mladih ljudi u to doba, treba da prepoznaju kao model življenja. Svako izdvajanje iz grupe, koja spoznaje svet kroz jedinstven okvir, okarakterisano je kao nedopustivo, besmisleno, društveno neprihvatljivo. Individualnost kao opasnost.

Međutim, predstava otvara dodatno pitanje i zapravo ostavlja razlog za promišljanje: nije li borba Dženis Džoplin za stav, individualnost, slobodu i pravo na izbor bila otežana jer je – jednostavno žena?

Na momente sirova, osećanja koja Dženis nudi svojoj okolini, prerastaju nivo osećanja – ona postaju njeno obeležje, njen usud, njena sloboda! Posebno je važan svaki momenat koji je prikazuje u strahu. Strahu od neprihvatanja, strahu od uspeha, strahu od padanja, a zapravo je prikazuje kao hrabru ženu koja mu istovremeno ne podleže.

U aktuelnom momentu, kada živimo u uverenju da su žene i muškarci jednaki u pravima, Dženis izbacuje čitavu listu pitanja, za one koji umeju da ih prozru, da li je to zaista i suštinski tako? Imaju li žene danas slobodu da biraju, da ne žive u tradicionalno postavljenim ženskim ulogama, a da ih zbog toga ne osuđuju? Imaju li žene danas dovoljno slobode da istinski žive život prema sopstvenim izborima, a da okolina nema poriv da ih ipak “ukalupi”?

I konačno, šta znači individualnost, šta za milione žena širom sveta znači borba Dženis Džoplin, ako svet, pa i žene same, nisu razumeli da suština njene borbe zapravo nije bila da ima sledbenike, već da oslobodi, da rastereti, da ogoli, da podstakne posebnost svake osobe pojedinačno.

A tu valjda i leži čitav smisao feminizma.

Na koncu, da li je Dženis izuzetak koji potvrđuje pravilo? Dženis je sa svom svojom slobodom, izuzetak. Pravila su, i decenijama posle Dženis, i dalje tu. Samo je borba za jednakost, čini se, neprolazna.

Dženis Džoplin je – sloboda.

 

Ilijana Berber

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »