IDEJA KREATIVNE INOVACIJE

Zato što najveći broj društvenih inovacija dolazi upravo od mladih, OPENS je održao jednodnevnu međunarodnu Konferenciju o društvenim inovacijama-OPENS Socia Lab. Na konferenciji su mladi kroz interaktivne panel diskusije, filmove, radionice i primere iz regiona i Evrope naučili da rade na polju društvenih inovacija, sa kojim se izazovima susreću i kako mogu da ih prevaziđu.

„Ovo je oblast koju ne poznajem toliko dobro. Video sam prijavu, zvučalo mi je zanimljivo pa sam zato ovde. Želim da čujem zanimljive predavače iz različitih delova zemlje i regiona i voleo bih da saznam nešto novo,“ kaže jedan od posetilaca konferencije Maksim Karanović.

Potrebno je kreirati prostor gde će mladi moći da se informišu, uče i dele svoje ideje, kako bi se mogli nositi sa svim društvenim promenama i izazovima. Potrebno je da mladi, koristeći nove tehnologije, ponude svojoj zajednici kvalitetna rešenja, i na taj način nađu posao i unaprede svoju zajednicu.

„Došla sam da bih saznala nešto više o zajednici u kojoj se nalazim i inovacijama koje nastaju svaki dan i kojih i sama verovatno nisam svesna. Sve kategorije su podjednako zanimljive i ne znam kako ću se odlučiti na koju da odem. Očekujem da ću na kraju proširiti vidike i shvatiti u kakvoj zajednici živim i možda naučiti nešto, što ću primeniti u budućnosti,“ priča sedamnaestogodišnja Nataša Džudžar.

Bez obzira na oblast u kojoj se primenjuju – zdravstvo, sport, ekologija… nove tehnologije su svakodnevno zastupljene u velikoj meri. Stoga je ideja bila da se aktiviraju mladi da potraže nova kreativna rešenja.

„Pozvani smo ovde od strane organizacije, da učestvujemo na međunarodnom hakatonu koji je u sklopu konferenecije. Mislili smo da će biti neko veliko takmičenje, međutim ovo je prevazišlo sva naša očekivanja u smislu organizacije, nagrada i takmičara koji su pre svega obrazovani mladi ljudi. Predavači koji su došli su jako kompetentni na ovim područjima tako da očekujem zanmljiva predavanja,” kaže Adnana Hujdur.

S obzirom na sposobnost mladih da na nove načine gledaju na stare probleme, oni su u mogućnosti da promene svet. Došli su u velikom broj i sa jedinom idejom kako bi podstakli inovativnost u njihovim pojedinačnim sferama interesovanja. Zainteresovanot postoji, pogotovo kad su u pitanju savremene tehnologije i njihov razvoj.

Povezani članci: