KAKO SE NEGUJE KULTURA VOLONTIRANJA

U vreme pandemije, volontiranje ima ogromnu važnost, jer na taj način učestvujemo u razvoju društvene solidarnosti, te postajemo aktivni i odgovorni građani u kreiranju kako naše zajednice, tako i naše budućnosti. Donosimo vam jedan od mnogobrojnih primera dobre prakse za vreme vanrednog stanja kroz razgovor sa volonterkom OPENS-a, Jelenom Karać. Ona nam je ispričala kakva su njena volonterska iskustva sa terena, te kakav je osećaj biti rame uz rame sa Vojskom Srbije i ostalim herojima ove humane akcije:
-Volonterske aktivnosti na terenu koje koordinišem za vreme vanrednog stanja u Novom Sadu, za mene predstavljaju najveći izazov u radu sa volonterima. Meni lično najjznačajnije iskustvo. Jedna od svakodnevnih zaduženja tokom volontiranja, bila su da na adekvatan način osiguramo bezbednost i zaštitu za 50 volontera na terenu, te da im pružimo potrebnu podršku. Sa Vojskom Srbije bilo je izuzetno zadovoljstvo sarađivati, jer sam imala priliku da naučim i shvatim kako funkcioniše sistem rada u vojsci, ali takođe i da iskusim kako je to prilagoditi volonterski -vojnom menadžmentu. Kroz čitav ciklus volontiranja naučili smo koliko je važna disciplina u realizaciji radnih zadataka. Nakon akcije sa Vojskom Srbije, imali smo angažovanje rada u magacinu, odnosno pogonu. Dok smo pakovali pakete iz robnih rezervi za penzionere, sarađivali smo sa Direkcijom za robne rezerve grada Novog Sada. Tu smo naučili kako izgleda rad u fabrici i kako monotone, repetativne poslove, učiniti zanimljivim.
Svakodnevno se trudimo da svaku volontersku aktivnost na terenu obojimo mladalačkom energijom i pozitivnim duhom! Redovno radimo uz osmeh, razgovor i muziku, i samim tim, verujem da se ta doza pozitivnog odrazi i na aktere sa kojima sarađujemo, a kasnije i na krajnje korisnike naših volonterskih akcija. Negujemo jedan vedar duh i kulturu volontiranja u ovim kriznim vremenima, i na taj način pružamo podršku jedni drugima u borbi sa svakodnevnim izazovima koje je sa sobom donelo vanredno stanje.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »