MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA

Međunarodni dan volontera obeležava se na globalnom nivou od 1985. godine, kada je proglašen na sednici Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija.  Koliko su volonteri važni svakoj zajednici, jedan od primera je i Novosadski volonterski servis (NVS), pokrenut zajedničkom inicijativom OPENS-a i Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“. Novosadski volonterski servis od septembra 2017. godine pa do danas broji 1657 registrovanih volontera, a prema istraživanju preko 70% volontera u Novom Sadu su ženskog pola, dok 10 % čine penzioneri. Rečenica Mlad  si onoliko kako se osećaš, a ne koliko imaš godina, potvrdila je činjenicu da najstariji volonter u Novom Sadu ima 83  godine.

U prve dve godine postojanja NVS je učestvovao na 145 različitih aktivnosti, a ove godine dobija važnu ulogu u pružanju podrške i pomoći građanima Novog Sada tokom pandemije COVID-19. Prisetimo se neizvesnosti  i straha na početku samog vanrednog stanja, gde su volonteri i volonterke Grada Novog Sada bili na prvoj liniji kada je trebalo da se pripremi Kovid bolnica na Novosadskom sajmu i pomogne  najugroženijima.

Između ostalog, oni su posebno naši heroji i heroine u 2020. godini, te se njihov trud i zalaganje odrazilo – Oktobarskom nagradom Grada Novog Sada. Ovo je nagrada za angažman volontera i volonterki u realizaciji aktivnosti u kulturi, rada sa mladima, ekologiji, sportu, zdravlju i radu sa osetljivim grupa, ali i za izuzetno zalaganje i podršku koju su pružili tokom vanrednog stanja i pandemije COVID-19. Volontiranje treba praktikovati i vežbati svaki dan.

Izuzetno je važno da u zajednici postoji uređen sistem volontiranja, a nagrada je takođe podsticaj za zajednički rad organizatora volontiranja u Novom Sadu na sistemskom unapređenju standarda i kvaliteta rada sa volonterima i razumevanja važnosti uloge volontera u društvu. Oktobarska nagrada je primer kako mladi mogu da doprinesu razvoju svoje lokalne zajednice i grada, koji širi dobru energiju na uličnim akcijama i koji slavi zdrave stilove života.

Ono što su volonteri celog sveta istakli kao dobrobiti  volontiranja je svakako uticaj na smanjenje stresa i depresije, razvoj karijere, upoznavanje novih ljudi, povećavanje samopouzdanja, poboljšanje mentalnog zdravlja, kao i sam osećaj korisnosti za sebe i svoju okolinu. Pored toga, volonteri i volonterke se zalažu za mir, ravnopravnost, solidarnost i humanost. Veruju u promene, šire pozitivnu energiju u timu,  i kreiraju inovativni pristup čitave organizacije određenih aktivnosti, gde se ujedno na taj način unapređuje njihova zajednica.

Nije samo današnji dan vreme kada svim volonterima treba izreći zahvalnost, njih je potrebno podržati svaki dan i u svakoj situaciji, te razmisliti na koji način se može postati deo volonterske priče. Probajte,  pogodnosti je mnogo.

Dragi volonteri i volonterke, želimo vam srećan vaš dan – Međunarodni dan volontera.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »