Omladinska prestonica u Parizu: Most za nova partnerstva

Pred nekoliko desetina stranih ambasadora, predstavnika grada Pariza, srpskih studenata u Parizu, kao i francuskog diplomatskog kora u Kulturno-informativnom Centru Republike Srbije u Parizu OPENS je organizovao prijem, kako bi široj zajednici predstavili mogućnosti za mlade u 2019. godini u Novom Sadu, kao i globalnu i evropsku dimenziju ove titule.

“Projekat OPENS 2019. godine je naš projekat za budućnost. Želimo da u ovoj i u svim predstojećim godinama, svojim primerom pomognemo razvoju i poboljšanju uslova života za mlade u celoj zemlji. Grad Novi Sad je otvorio vrata za sve kreativne, dobronamerne ljude koji mladost i obrazovanje vide kao najveću potencijal za razvoj i žele da to iskoriste za našu zajedničku budućnost,” naglasio je zamenik gradonačelnika Novog Sada, Srđan Kružević.

Obraćajući se prisutnima, ambasadorka Srbije u Parizu, Nataša Marić, rekla je da ma koliko to bila floskula – na mladima svet ostaje. Ona kaže da sreće puno naših studenata u Parizu, te da joj je jasno da se mladi neće vraćati u našu zemlju ako ne vide perspektivu, te da smo na dobrom tragu sa radom i obrazovanjem.

Ideja predstavljanja ambasadama i diplomatskom koru evropskih gradova jeste da se stvori prostor za umrežavanje i partnerstvo sa organizacijama i institucijama iz Pariza, kao i da se šira zajednica informiše o aktivnostima u Novom Sadu u 2019. godini.

„Ovi prijemi imaju dvojaku važnost. Naši ljudi u inostranstvu razumeju kontekst u kom predstavljamo šta sve radimo i mogu da pomognu u traženju partnera za ostvarivanje programa koje sprovodimo i mogu biti most između nas i francuskih partnera. Mislim da je takođe važno da dijaspora bude upoznata sa time šta se dešava u Novom Sadu i koliko napredujemo,“ objašnjava koordinator OPENS2019, Vukašin Grozdanović.

Ovo je tek prva stanica. Tokom naredna dva meseca, za Novi Sad – grad mladih, čuće više stotina predstavnika diplomtaskog kora Evrope, predstavnici evropskih nevladinih organizacija i različitih vlada i lokalnih administracija u gradovima širom Evrope. Ideja je da ih zajedno sa Gradom Novim Sadom upoznamo sa najvažnijim projektima Novog Sada, te da ih pozovemo da u godini mladih posete Grad koji je nosilac dve prestižne evropske titule.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »