OPENS AMBASADORI – JOVANA FILIPOVIĆ

Jovana Filipović  ima 24 godine, i završila je Master studije kompozicije na Akademiji Umetnosti, a muzikom se bavi ceo život. Svira gitaru, klavir i ukulele, peva popularnu muziku, završila je solo pevanje, peva u horovima i piše svoju muziku. Kada se ne bavi muzikom, voli da fotka i edituje fotke, ali isto tako, da kuva pastu u svim oblicima, sa svim sosevima. Interesuje je grafički dizajn, kaže da voli da piše, bilo to pesme, poezija ili kratki tekstovi. Jovana je u društvu, između ostalog, i ona drugarica koju zovete na kafu da vam pročita natalnu kartu. Pored svih ovih raznovrsnih aktivnosti kojima se bavi, jasno je zašto je baš ona izabrana za OPENS ambasadora.

Šta za tebe znači biti OPENS ambasador?

Biti OPENS ambasador za mene jeste jedna sjajna misija – da budem predstavnik omladine, odnosno mojih vršnjaka – za sve naše želje, za sva prava za koja se borimo, za sve ono što nam nedostaje, za sve ono u čemu želimo da se pokažemo i da se izrazimo. Imati tu čast da predstavljam omladinu je jedna zaista i meni važna stvar. Čvrsto verujem da je došlo naše vreme da budemo na prvom frontu menjanja sveta, stoga smatram ovo jednom odgovornošću koju nosim ponosno sa sobom – a to je da mogu da govorim u ime svih mladih, kao i da budem posrednik koji će moći da ih usmeri, da im pomogne i da ih obavesti o raznim događajima i prilikama koje OPENS i naš grad pružaju.

Na koji način deluješ i želiš da doprineseš položaju mladih u gradu?

Volela bih da mladima mogu da približim razne prilike za usavršavanje, za timski rad, za učenje, druženje i za informisanost, koje OPENS stalno pruža. Pogotovo ove godine, usred ove globalne zdravstvene situacije, mislim da se više nego ikada svi mladi nalazimo na nekom raskršću gde razmišljamo kako dalje, gde želimo da odemo i pre svega odakle početi. S obzirom na to da znam koliko je to i meni samoj potrebno, volela bih da mogu uvek da obaveštavam svoje vršnjake o radionicama, predavanjima, prilikama za rad sa drugima i sticanje iskustva, da bi na taj način lakše mogli da razaznaju šta je to čime žele da se bave i na koji način da to sprovedu. Prošla su vremena kada su neke teme bile tabu, a obzirom da smo mi ti koji menjamo svet, volela bih da ohrabrim sve da pričaju o mentalnom zdravlju, o toleranciji bez obzira na to odakle dolazimo i koga volimo, ali takođe i da pričaju i o onim teškim stvarima, zato što mislim da je važno da svi znaju da bez obzira na to kroz šta prolaze, nisu sami. Ovo su samo neke od ideja i načina, a ima ih još puno. Znam da će ih vremenom biti samo još više.

Od sadržaja u gradu, omladinskih centara, više aktivnosti, održivih programa, do sopstvene inicijative, šta po tebi nedostaje mladima u gradu?

Mladima svakako nedostaje više informisanosti o događajima i aktivnostima koje nam se pružaju. Često se desi da za neki događaj saznamo dan nakon što se desio, a ispostavi se da je to zaista bilo nešto što nas je zanimalo i čemu bismo želeli da smo bili prisutni. Takođe, ono što nedostaje jeste i neko zeleno svetlo za sve mlade koji imaju neku ideju i koji žele da organizuju neki događaj, da znaju da ne treba da se ustručavaju da pitaju za pomoć oko toga. OPENS je prvi koji će izaći u susret tome, zato što su inicijativa i želje mladih na prvom mestu.

Zašto je Novi Sad grad u koji mladi dolaze i rado u njemu ostaju?

Novi Sad je grad u koji mladi dolaze i rado ostaju u njemu baš iz tog razloga što organizacije kao što je OPENS stavljaju mlade na prvo mesto. Sam primer čitavog tima OPENS-a, koji čine isključivo mladi, je jedna ohrabrujuća slika za sve nas da smo dobrodošli u donošenju važnih odluka i učestvovanju u važnim manifestacijama. Većina događaja i jeste organizovana od strane omladine, zato i obožavam ovaj grad!

Kako komentarišeš citat „OPENS je put ka otvorenom uređenom sistemu i društvu“ ?

Kao što sam gore napomenula, mi smo generacija koja menja svet. Mi, mladi, smo ti kojima ovaj svet zapravo i ostaje, a do sada smo na mnogim raznim primerima imali priliku da vidimo i da naučimo neke stvari i šta je to što je vreme da se ostavi nazad, što nas više ne koristi. OPENS predstavlja sve te mlade ljude, koji menjaju svet, koji daju više prostora toleranciji i više prostora individualnosti i kreativnosti.

Na koji OPENS-ov događaj koji si ponosna što se dogodio u tvom gradu?

Nemoguće je odlučiti se za jedan, od raznih događaja na kojima se priča o mentalnom zdravlju do raznih kongresa za mlade, ima ih baš baš dosta. Od većih bih izdvojila YouthFair, FundCon i Novosadsku nedelju ponosa!

Kada bi mogli da te čuju svi mladi iz Novog Sada i okoline, koja bi bila tvoja poruka za njih?

Budite glasni i dopustite da se vaši glasovi čuju, zato što ono što imaju da kažu je izuzetno važno, ma koliko god vas ubeđivali da nije. Mi smo ti kojima ovaj svet ostaje, stoga smo mi ti koji treba na istom i da radimo. Svako ima neku svoju ideju i viziju i svako ima pravo da iste i ostvari.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »