OPENS AMBASADORI – LARA GRGINČEVIĆ

Lara Grginčević je studentkinja Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Tokom formalnog obrazovanja se trudila da razvije alternativna interesovanja kroz volontiranje i učešće na različitim projektima. Ta iskustva su joj pomogla da otkrije ljubav prema marketingu i PR-u. Želja joj je da se dalje usavršava u tim oblastima i pronađe način da makar jednu od njih poveže sa pravom. Šansu u tome je videla pri prijavljivanju za OPENS ambasadore.

Šta za tebe znači biti OPENS ambasador?

Biti OPENS ambasador znači učestvovati u kreiranju pozitivnih promena i novih prilika za mlade. Programom OPENS2019 je postavljena odlična osnova, koju treba dalje nadograđivati kako bi se dobio održiv sistem. OPENS ambasadori grade taj sistem sa svojim vršnjacima kroz razmenu ideja, znanja, iskustava i osmeha. Kreiraju se sadržaji koji su nama falili, da ostanu na raspolaganju generacijama koje tek dolaze. Ako se pokretačka snaga mladih dobro usmeri, može puno toga i da se postigne.

Na koji način deluješ i želiš da doprineseš položaju mladih u gradu?

Zavolela sam marketing i PR zato što osnovu oba čini prenošenje ideja i informacija. Dakle, komunikacija uz kreativnost i traženje najboljeg načina da se prenese poruka. Time bih se koristila da mladima približim sve one aktivnosti, dešavanja, programe koji predstavljaju priliku za lični razvoj i pronalaženje sebe. Putem dijaloga bih podsticala da se otvorenije govori o potrebama i problemima mladih, pošto se tako pokreću promene.

Od sadržaja u gradu, omladinskih centara, više aktivnosti, održivih programa, do sopstvene inicijative, šta po tebi nedostaje mladima u gradu?

Mladima nedostaju razumevanje i podrška odraslih u realizaciji ideja. Bazičan primer bi bio destimulisanje mladih da upisuju određene fakultete i uče ono što žele, jer u tim profesijama nema posla. Što nas dovodi do sledećeg problema, a to je da se mladi teško zapošljavaju. Razlozi često budu manjak radnog iskustva i bojazan poslodavca da će mlada osoba zbog svoje nestalnosti brzo otići sa radnog mesta. Radi se zapravo o oblikovanju mlade osobe, a sveukupno se posmatra kao problem. Mladi onda izgube inicijativu, samo se prepuste situaciji. Nedostaje im takođe motivacije, jer deluje kao da je uspeh namenjen samo pojedincima. Zapravo nije tako, namenjen je svima koji se bore da od sebe i date situacije izvuku najbolje.

Zašto je Novi Sad grad u koji mladi dolaze i rado u njemu ostaju?

Mladi u Novi Sad dolaze zbog obrazovanja i mogućnosti koje pruža veliki grad. Ljudi su ovde izuzetno otvoreni i druželjubivi, te se mladi koji dođu iz drugih sredina i sami osećaju kao Novosađani posle nekog vremena. Novi Sad je grad u kome se ravnopravno cene mladalačka energija i ideje spram starih vrednosti i kulture. Takav dijapazon ne pruža puno gradova i zato se teško odlazi, a oni koji odu, uvek se rado vraćaju.

Kako komentarišeš citat „OPENS je put ka otvorenom uređenom sistemu i društvu“ ?

Titula Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu je data gradu Novom Sadu kao podstrek da razvija svoje potencijale i jača omladinsku politiku. Na taj način se mladi aktivnije uključuju u rad na lokalnoj zajednici, deo su procesa donošenja odluka, te tako učestvuju u kreiranju sistema i društva u kakvom bi želeli da žive.

Na koji OPENS-ov događaj koji si ponosna što se dogodio u tvom gradu?

„OPENS Distrikt” je bio zanimljiv događaj, koji je kroz uličnu kulturu, umetnost i sport obojio grad novim bojama. Iz ugla osobe koja se kontinuirano edukuje u oblasti digitalnog marketinga, vrlo dragi događaji su mi takođe „Vodič za digitalni marketing” na kom su gosti govorili o primerima uspešnog vođenja i korišćenja društvenih mreža, kao i edukacija agencije Homepage u Edjšegu.

Kada bi mogli da te čuju svi mladi iz Novog Sada i okoline, koja bi bila tvoja poruka za njih?

Verovati u sebe i marljivo raditi na ostvarenju postavljenih ciljeva. Uskladiti reči i dela, preuzeti odgovornost za svoje postupke. Ne odustajati ukoliko se ne razvija sve kako je očekivano, već biti fleksibilan i menjati pristup, tražiti drugi način. Skup malih koraka koji se načine svakodnevno će u konačnici dovesti do ostvarenja velikog cilja.

           

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »