OPENS ZONA NA EXIT FESTIVALU

Posle dve godine pauze i iščekivanja, na Petrovaradinskoj tvrđavi se od 8. do 11. jula održao dvadeseti Exit Festival. Održavanjem ovogodišnjeg Exita, ne samo što smo otvorili put ka slobodi, već smo ušli u istoriju kao prvi veći festival održan nakon pandemije. Biti deo te istorije je zaista nešto po čemu ćemo dugo pamtiti ovogodišnji festival.

Međutim, još jedna stvar zbog koje je ovogodišnji Exit festival bio značajan jeste to da je OPENS i ovaj put dobio svoj prostor na istom, te smo ove godine imali priliku da priredimo naš kutak, u prolazu između Explosive pub-a i Silent Disco stejdža, zvana OPENS zona.

Pored volontera i ambasadora OPENS-a, našoj zoni pridružili su se i kolege volonteri UNICEF-a, u cilju da promovišu važan projekat U-Report, kako bi podigli svest o važnosti istog, ali i prikupili što više novih U-Reportera koji će putem poruka iz bilo kog dela sveta odgovarati na upitnike, izveštavati o problemima, podržavati prava deteta i aktivno učestvovati u promenama za dobrobit zajednice.

Sa druge strane, u OPENS zoni organizovali smo nekoliko zabavnih aktivacija za svakoga na festivalu, kao što su fotkanje u OPENS Photobooth-u sa našim rekvizitima, VR aktivacije kao što su naša OPENS igrica sakupljanja simbola dok se virtuelno krećete u Zmaj Jovinoj ulici kod spomenika, a isto tako i VR rolerkoster iskustvo koje nam je donela koleginica iz Centra za Omladinski Rad, koja nam se pridružila na zoni. Pored aktivacija, imali smo nekoliko stolica i lejzi begova i napravili malu chill zonu za svakoga ko želi da predahne i da odmori.

U toku našeg trodnevnog prisustva na festivalu (drugi dan nas je nevreme sprečilo da radimo), preko 500 posetilaca festivala prošlo je kroz našu zonu i kroz naše aktivacije, ali isto tako se i upoznalo sa OPENS-om, našom misijom i vizijom, kao i našim budućim planovima. Pored poklončića u vidu našeg promo materijala, svi su pozvani da 12. avgusta dođu i prisustvuju otvaranju Omladinskog centra OPENS, kao i da se obrate našoj organizaciji u vezi bilo kakve pomoći koja im je potrebna, ili ideje koju žele da realizuju.

Biti deo ovakvog jednog događaja je jedno nezaboravno i prelepo iskustvo, ma koliko god da smo se i umorili, imajući u vidu da smo mnogi nastavili naš put na ostatku festivala svako veče nakon što bismo zatvorili našu zonu. Pored toga što smo imali priliku da upoznamo i pričamo sa toliko prelepih i prezanimljivih mladih (ali i starijih) ljudi, dobili smo još veću priliku da se kao volonteri, ambasadori i organizatori upoznamo i zbližimo još više, stoga bih rekla da je OPENS zona na Exitu bio jedan sjajan team building za sve nas. Ovakva energija je baš ono što čini OPENS jedinstvenim i zbog čega će delovanje OPENS-a nastaviti da traje i da ostavlja velike, te značajne korake na omladinu Grada Novog Sada. Dok se oporavljamo ove nedelje od naše Exit avanture, nestrpljivo čekamo sledeću godinu kako bismo sve ovo ponovili, u još većem broju i sa što više ljudi.

Autor: Jovana Filipović

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »