PRIVIDNA SLIKA REALNOSTI

Ko čini najbrojniju publiku rijaliti programa? Da li ih gledaju mladi? Da li je ljudima neprijatno da priznaju da gledaju rijaliti programe? Šta nas kod rijalitija intrigira? I kako svi znamo sve o onome što niko ne gleda? Sve to, neka su od pitanja koja su otvorena u OPENS radnoj sobi u tržnom centru Promenada.

“Smatrali smo da je tema rijalitija jako važna jer smo primetili da se u društvu, posebno među mladima, spominju rijalitiji. Bilo nam je zanimljivo da to posmatramo fenomenološki i da otvorimo tu temu u javnosti. Želimo da kreiramo prostor na javnom mestu gde možemo iz raznih uglova da pristupimo ovoj i svakoj temi,” kaže koordinatorka omladinskih aktivnosti u OPENS-u, Dejana Baltes.

Koncept OPENS-ovih dnevnih soba osmišljen je tako da bude otvorenog tipa i da se odigrava na javnim mestima, pred slučajnim prolaznicima i publikom koja je sa namerom tu došla. Koncept OPENS dnevne sobe dakle jeste da pozove relevantne sagovornike na temu o kojoj se govori i da stvori prostor u kome se neguje dijalog i kritičko mišljenje.

„Nismo tu da nekom kažemo da li treba ili ne treba da gleda rijaliti programe. Tu smo da mladima ukažemo na dobre i loše stvari rijalitija. Dok ljudi gledaju rijaliti, stvara se prividna slika ponašanja koja se dalje odražava ili ne na osobu koja gleda. Rijaliti programi na neki način podražavaju stvarnost, u pitanju je izrežiran program i simuliraju stvarnost. Ovde smo se okupili, da svako iz svoje struke sagleda i govori o tome,“ objašnjava sociološkinja Sanja Stanković.

 

„Rijaliti se prikazuje na televiziji sa nacionalnom frekvencijom kod nas, dok je u zapadnim zemljama to drugačije. Tamo morate da platite program da biste ga gledali. Iako i kod nas zakon reguliše televizijske sadržaje, on se ne poštuje, pa smo tako i okruženi sadržajem sa eksplicitnim scenama kao što je slučaj u rijalitijima“, kaže jedna od panelistkinja, studentkinja žurnalistike Alisa Rapajić.

Postoji opšta polemika o tome da li treba zabraniti rijalitije na televiziji sa nacionalnom frekvencijom ili ih pustiti, i to jesu delikatna pitanja, objašnjava drugi panelista, psiholog FIlip Đorđević.

„Ko smo mi u toj priči da to odredimo? Iako rijalitiji imaju prizvuk u narodu kao nešto negativno, ja se ne bih okuražio da budem toliko siguran u sebe i da kažem da sam za zabranu. Efekat koji želimo da postignemo kod mladih je samo da osveste stvari. Želim da osveste ceo program i razlikuju dobro od lošeg. Za ljude koji imaju pogodno tlo da se u njima razvije nesto negativno, gledanjem rijalitija će se to i desiti, tako i obrnuto. Moja poruka je da mladi misle svojom glavom,“ kaže Đorđević.

Intrigante teme zaslužuju i neobična mesta, zato će se OPENS dnevna soba i nastaviti ali sa novim temama.

Foto: Marija Erdelj

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »