MORAMO DA OBEZBEDIMO ISTA PRAVA ZA SVE

Novi Sad je oduvek bio grad u kojem je uvek bilo mesta za sve nas Rome, za sve nas migrante, za sve nas sa belom kožom, kao i za sve nas sa nekim malo različitim pigmentom. U Novom Sadu je oduvek bilo mesta za sve nas koji smo gej, ali i za sve nas koji smo strejt. Ima tu mesta za sve nas sa vojvođanskim akcentom, i za sve nas koji baš ne “razvlačimo” tako mnogo dok pričamo. Novi Sad je do sada bio kuća svima nama “rođenim Novosađanima”, ali i svima nama “dođošima”. Svima nama koji razmišljamo drugačije, ali se ipak pronalazimo u zajedničkoj ljubavi prema našeg Gradu.

U Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji iz 2021. godine, čiji je autor KOMS (Krovna organizacija mladih Srbije), mlade su pitali da li su izloženi vidovima diskriminacije, od kojih je čak 66% njih odgovorilo da su izloženi nekom od oblika diskriminacije. Iako ima napretka kada govorimo o poštovanju ljudskih prava u našoj zemlji i Gradu sa diskriminacijom se i dalje suočavamo vrlo često. Sve to u nama pokreće pitanje da se zapitamo da li stvarno činimo sve što je u našoj moći?

Velika odgovornost stoji na svima nama, kao i savremenom društvu, gde bi trebalo da se prevaziđe i suzbije bilo kakav vid diskriminacije na osnovu rasne, etničke, nacionalne, verske, političke i druge pripadnosti ili različitosti, te da se beskompromisno borimo protiv svake vrste ekstremne ideologije i represije. Izražavanje svog mišljenja u duhu mira i tolerancije promovišući NEnasilje je svakako stub svakog demokratskog društva, a garantovano je našim Ustavom. Pravo na slobodu okupljanja, udruživanja i slobodu govora, na način da tim ne narušavamo ničija druga prava – mora biti omogućeno svakom pojednicu. Verujemo da kao društvo imamo kapacitet i obavezu da to obezbedimo. Svakome od nas.
U gore navedenom istraživanju na pitanje da li su izloženi ili su bili izloženi nekom obliku nasilja, rezultati kažu da je više od trećine mladih osoba doživelo fizičko i digitalno nasilje, a skoro tri četvrtine navodi verbalno. OPENS veruje da se jedino kroz dijalog sa drugim akterima/zainteresovanim stranama može raditi na unapređenju i građenju modernog društva koje vodi brigu o mladima, te da se konsultuje sa njima u procesima društvenih promena, kao i da ih motiviše i pokreće na konstruktivnu razmenu mišljenja i ideja.

Titula Omladinske prestonice Evrope nam je pružila mogućnost da možemo da utičemo na zajednicu u kojoj živimo, da učimo i radimo, kao i da pokrenemo neke promene, te uverimo i druge u isto. Zbog toga je odgovornost ka daljem razvijanju, stalnom unapređenju i borbi za održive i sistemske promene – put kojim moramo nastaviti. Pozivanje na kompromis i dogovor, dobra su formula za uspostavljanje mira, dok isti može biti narušen količinom negativnog uticaja, sklonošću ka nasilju i NEtoleranciji. Društveni aktivizam može pomoći u rešavanju problema i razdora, koji se može postići mirnim putem i komunikacijom umesto nasilja. Nasilje nikako nije put ka demokratskom i otvorenom društvu, te je obaveza svih nas, pogotovo institucija da to promovišemo i obezbedimo. U izazovnim vremenima koja su ispred nas – važno je da ne zaboravimo da smo mi koji predstavljamo mlade, i svi mi koji radimo sa njima i kreiramo programe za njih, ipak neko ko treba da pokaže primer ka budućim generacijama koje dolaze, bilo da smo organizacije, pojedinci ili institucije.

Pokažimo mladima da smo tu za njih. Da slušamo. Da smo spremni i mi da učimo i da se menjamo. Verujemo u mlade koji kao najvažnije vrednosti u našem društvu ističu socijalna i ekonomska prava, ljudska prava i solidarnost.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »