AKTIVIZAM, KULTURA I STVARALAŠTVO MLADIH

Juče je Poljoprivrednoj školi u Futogu, svečano obeležen dan škole. Prilikom svečanosti, prezentovane su i pobedničke učeničke ideje koje su realizovane kroz OPENSov program  „Uključi se, pronađi rešenje“, koji su zajednički tokom 2019. godine sprovele dve evropske prestonice: Omladine i KultureOPENS i Fondacija 2021, uz podršku Grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu, Gradske uprave za kulturu i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice došli su do većeg broja škola, učenika i rešenja.

Prisetimo se konkursa i realizovanog programa:

„Uključi se, pronađi rešenje“ je deo programa Omladinske prestonice Evrope koji se sprovodi redovno već tri godine i koji pruža mogućnost srednjoškolcima iz Novog Sada da direktno utiču na unapređenje svoje sredine (u ovom slučaju na promene u svojoj školi kao sredini u kojoj provode veliki deo dana) tako što će kroz kreativni pristup problemima predlagati rešenja. Od ideje do rešenja, prolaze kroz proces u kome nauče da prepoznaju potrebe svoje zajednice, probude u sebi aktivistički duh i budu deo rešenja problema koji su prepoznali. Program je otvoren za sve državne srednje škole na teritoriji Novog Sada i svi učenici škola koje se uključe u ovaj program imaju pravo na učešće. Kako je akcenat na zajednici programa „Uključi se, pronađi rešenje“ , ovakvim radom sa mladima dobijamo ideje koje dolaze direktno od njih i koje imaju uticaj na celu zajednicu, odnosno najviše đaka u školi.

Iako ih je pandemija pomalo omela u planovima, pobednički timovi iz Poljoprivredne škole nisu odustali od svojih ideja. Na proslavi dana škole pobednički timovi prezentovali su sve ono što su uradili u prethodnom periodu. Tim „Grofolozi“ koji su činili učenici Katarina Grmača, Nikolina Perišić, Jovana Savić, Marija Ćirić i David Tanasić, realizovali su projekat „Veliki odmor sa grofom“ i uredili školsko dvorište. Tim „Futoško pile napada“ čiji su članovi bili Marko Vranić, Nikola Petrić, Ana Aćimović, Bojana Anđelić i  Dušan Nakomčić, realizovali su projekat „Od inkubatora do novog života“ i obezbedili svojim vršnjacima novi inkubator i sredstva za nove radionice i unapređenje nastave. Još jedan od benefita ovog učeničkog projekta jeste buduća saradnja između farme Draganić i Poljoprivredne škole u Futogu, gde je školi doniran prvi set jaja za uzgoj japanskih prepelica.

Svečanom događaju prisustvovali su pobednički učenički timovi, profesori uključeni u proces, uprava Poljoprivredne srednje škole, facilititatori programa, kao  i predstavnici dve prestonice.

VIDEO

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »