DŽENIS DŽOPLIN BOGATIJA ZA JOŠ JEDNU NAGRADU

Odlukom žirija ovogodišnja nagrada „Predrag Peđa Tomanović“ ravnopravno je pripala glumicama Srpskog narodnog pozorišta Sonji Isailović i Bojani Milanović za tumačenje uloge Dženis Džoplin u predstavi tog pozorišta „Ko je ubio Dženis Džoplin?“. U obrazloženjenju žirija navodi se da je i pored otežanih okolnosti u kojima su pozorišta radila tokom 2020. godine zbog pandemije koronavirusa, u SNP-u izvedeno je šest premijera i ostvareno nekoliko vrhunskih uloga.

„Nažalost, mnoge predstave nisu često reprizirane i čekaju na normalizaciju okolnosti kako bi se pokazale pred publikom. Predstava koja je, uprkos svemu, uspela da pronađe put do publike, da pridobije i stručnu pozorišnu javnost i pojavi se na nekoliko festivala u 2020. godini, svakako je predstava ’Ko je ubio Dženis Džoplin?’ prema tekstu Tijane Grumić, koncept i režija Sonja Petrović“, navodi se u obrazloženju.

Prma oceni žirija, u ovoj predstavi nesumnjivo su glavni utisak dve sjajne glumice – Sonja Isailović i Bojana Milanović.

„Obe tumače glumački i pevački vrlo zahtevnu ulogu Dženis Džoplin, a snagom dara, neverovatnom energijom i veštinom interpretacije, donose izuzetan kvalitet i istinsko uživanje za publiku. Postupak rediteljke da dve glumice igraju naslovnu ulogu može se okarakterisati kao izvanredan i veoma kreativan, a Bojana i Sonja su svojim talentom i bogatstvom scenskog izraza, uspele da takav postupak učine spektakularnim“, navodi se u odluci žirija.

Žiri je radio u sastavu: direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel (predsednik žirija), pozorišna kritičarka Nataša Gvozdenović i pozorišni reditelj Predrag Štrbac. Nagradu dodeljuje Zadužbina „Predrag Peđa Tomanović“ svake godine 17. januara, na dan rođenja „mladog, velikog glumca“. Osnivači Zadužbine su roditelji Milena i Milorad Tomanović, a svrha je dodeljivanje nagrade za najbolju ulogu koju je ostvario glumac u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u prethodnoj kalendarskoj godini.

Zadužbina dodeljuje i nagradu najboljem diplomiranom studentu master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu čiji prosek ocena ne može biti niži od devet, a na osnovu predloga Akademije umetnosti. Odlukom Akademije umetnosti najbolji student studijskog programa Gluma na srpskom jeziku koji je završio osnovne akademske studije u kalendarskoj 2020. godini je Anica Petrović, u klasi profesora Nikite Milivojevića.

Nagrade „Predrag Peđa Tomanović“ uručena je u subotu, 16. januara, na sceni „Pera Dobrinović“, nakon izvođenja predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“.

(Izvor teksta: Beta)

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »