MEĐUNARODNI DAN STUDENATA: ODRŽAN DEBATNI TURNIR

Treću godinu za redom, organizovan je OPENS debatni turnir za sve studente sa Univerziteta kako u Novom Sadu, tako i iz ostatka zemlje. Debatni turnir se realizovao u Omladinskom centru OPENS, Bulevar despota Stefana 5, 12. i 13. novembra ove godine. Imali smo priliku da se upoznamo i povežemo sa mladima i studentima sa Univerziteta u Novom Sadu, Beogradu,  Kragujevcu, Novom Pazaru i Nišu.

Krovna tema debatnog turnira bila je „Fizičko i umno osamostaljenje mladih“ koju je OPENS ove godine stavio kao krucijalnu temu zbog potrebe mladih i njihovog položaja, kako u Novom Sadu, tako i u svim ostalim lokalnim zajednicama.

Pobedu su odneli studenti Radmila Todosijević, Veljko Kovačević i Milan Stanojlović sa Univerziteta u Kragujevcu, drugoplasirana ekipa bili su studenti Marko Radić i Luka Marošanin sa Univerziteta u Beogradu. Treće mesto obezbedili su Mladen Stanojlović, Milan Stanojlović i Teodora Manić sa Univerziteta u Nišu.

Najbolji govornik debatnog turnira 2021. godine bio je Marko Radić sa Univerziteta u Beogradu.

Najbolja ekipa osvojila je nagradne vaučere za putovanja Modena turisttičke agencije koje će moći da iskoristi do kraja 2022. godine, dok je za najboljeg govornika obezbeđena novčana nagrada.

Studentske organizacije partneri koje su pružile podršku u realizaciji debatnog turnira:

– Univerzitet u Novom Sadu

– Omladinska organizacija inovacija i tradicija, Beogradu

– Udruženje studenata Pedagoškog fakulteta u Užicu

– Savez studenata Univerziteta u Nišu

– Udruženje studenata Pravnog Fakulteta, Kragujevac

– Studentski parlament Državnog univerziteta u Novom Pazaru

Neke od tema na koje se debatovalo: Fizičko i umno osamostaljenje mladih je na prvom mestu državna ili sistemska odgovornost? Dualno obrazovanje doprinosi većem osamostaljenju mladih? Umno osamostaljenje mladih počinje na fakultetu? Filozofija u srednjim školama je neophodna za razvoj kritičkog mišljena kod mladih. Obrazovni sistem u Srbiji odmaže umnoj samostalnost mladih?

Studenti imaju posebnu ulogu u ovom društvu i trebalo bi da budu ponosni na zvanje koje nose.

Međunarodni dan studenata, 17. novembar se obeležava nizom predavanja, akademija i debata. Obeležavanjem tog dana podsećamo se da moramo biti aktivni, misliti na svoja prava i obaveze i biti noseći stub društva u kome mladi nisu budućnost već sadašnjost.

„Ovim sadržajem, baš na ovaj dan, želimo da pokažemo mladima preko razgovora i tema koje iniciramo da postoji i drugi sadržaj, a mi to moramo da uradimo našim ponašanjem i našim primerom,“  rekao je koordinator OPENSa Vukašin Grozdanović.

Početak osamostaljenja kažu da kreće iz naše glave, ako dobro osmislimo akademski plan, mladi imaju moć da kreiraju društvo u kojem žele da žive, jer mladi su u centru. Srećan Međunarodni dan studenata!

Čitav događaj realizovan je u skladu sa trenutnim epidemiološkim merama koje su trenutno na snazi u Republici Srbiji.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »