MREŽA MLADIH EVROPSKIH AMBASADORA U POSETI NOVOM SADU

OPENS je u saradnji sa mrežom Mladih evropskih ambasadora  7. jula 2021. godine sa početkom u 11 časova ispred Omladinskog centra OPENS (kineska četvrt) u zajedničkom obraćanju mladima kroz  razgovor pričao o aktivnostima, ciljevima i programima organizacija, kao i značaju učešća mladih u društveno-kulturnom životu celog regiona. Kao poseban deo programa posvećen mladima bili su OPENS ambasadori i Mladi evropski ambasadori  koji su predstavili svoje aktivnosti i poslali poruku o važnosti učešća mladih u društvu, kroz aktivizam, kreativnost, kulturni dijalog i saradnju.

Mreža Mladih evropskih ambasadora je kompomenta projekta Regionalna komunikaciona strategija za Zapadni Balkan koji podržava Evropska komisija, DG NEAR, koju čini 60 mladih iz celog regiona Zapadnog Balkana.  Mladi ambasadori otvoreni su za razmenu mišljenja i podsticanje promena kako u svojim sredinama, tako i u čitavom regionu zapadnog Balkana, ali i širom EU. Mladi ambasadori moraju da imaju između 18 i 29 godina i da dolaze sa Zapadnog Balkana, te da budu aktivni u nekoj od kreativnih oblasti kao što su umetnost, dizajn, film, fotografija, muzika, omladinski aktivizam, zaštita životne sredine ili sport. Mladi ambasadori učestvuju na konferencijama, kulturnim događajima i studijskim putovanjima širom EU i Zapadnog Balkana, a u cilju razvijanja veština i širenja mreže – Regionalnog komunkacionog programa Evropske unije za Zapadni Balkan.

OPENS ambasadori predstavljaju tim mladih, dobro upoznatih sa značajem  i rezultatima koje je program titule Omladinske prestonice Evrope doneo Gradu Novom Sadu. Cilj je da OPENS ambasadore čine mladi koji će svojom autentičnošću, opredeljenjima, obrazovanjem i  profesionalnim iskustvima upotpuniti  i unaprediti rad OPENS-a kroz navedenu promociju. OPENS Ambasadori imaju isti nivo znanja i razumevanja o OPENS-u, te imaju priliku da  steknu znanja i veštine iz različitih oblasti, sve u cilju njihovog osnaživanja  za promociju OPENS programa na različitim događajima (konferencijama, festivalima, radu na terenu, radu sa srednjoškolcima i mladima iz drugih različitih uzrasnih grupa). Samostalno na interaktivan i kreativan način najavljuju i promovišu OPENS programe, animiraju učesnike i na taj način postaju zaštitno lice OPENS-a.

“Ono što je jako važno jeste da ove susrete iskoristimo da naučimo o sebi, o drugima i da to ponesemo sa sobom svojim kućama. Lepo je biti na putovanjima, obukama, edukacijama, ali stvarne promene se dešavaju u zajednicama u kojima živimo. Lekcije koje naučimo, ljudi koje upoznamo, projekti koje pokrenemo – koji naprave promene u nama – iz takvih stvari niču i ovakve zgrade, kao što je zgrada Omladinskog centra. Ideja o ovoj zgradi nastala je upravo jednom ovakvom akcijom, jednom ovakvom razmenom iskustava i mišljenja”, rekao je prilikom obraćanja medijima Vukašin Grozdanović,  koordinator OPENS-a.

“Zajedno sa saradnicima iz OPENS-a i omladinskim udruženjima, dobrim tempom i na dobar način, Grad Novi Sad nastavlja da se bavi omladinskom politikom. Takvom sinergijom postižemo dobre rezultate a ovo je prilika da se naš grad još jednom potvrdi kao dobar domaćin. Siguran sam da će omladinski ambasadori iskoristiti boravak u Novom Sadu da se umreže i postave temelje nekog budućeg zajedničkog delovanja”, izjavio je Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i omladinu.

Događaju je prisustvovao i šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske Unije u Srbiji Pol Anri Prese. Izrazio je zadovoljstvo što su se omladinski ambasadori po prvi put susreli baš u Novom Sadu, gradu koji ima tradiciju multikulturalnosti.

 

 

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »