NISTE SAMI – KAMPANJA ZA PREVAZILAŽENJE PREDRASUDA

Niste sami je kampanja koja ima za cilj prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima iz oblasti mentalnog zdravlja kao i prema osobama sa invaliditetom.
U okviru projekta, koji se uspešno realizuje od 2018.godine, tokom 2019. godine održano je ukupno 13 tribina. Sa kampanja se  nastavilo i u 2020. godini, a tribine su održane na nekoliko lokacija i gradova:

-Novi Sad, SŠ „Svetozar Miletić“
-Čačak, Čačanska gimnazija
-Požarevac, Medicinska škola
-Vrbas, Gimnazija „Žarko Zrenjanin“
-Novi Sad, Medicinska škola „7.april“
-Novi Sad, Srednja mašinska škola

Tribinu organizuju kompanija Color Media Communications i Udruženje građana Petrovaradin media, uz podršku Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Koordinatorka projekta, Maja Mišković, rekla je za medije kako su ove godine tribine usmerene ka srednjim školama, gde se direktno obraćaju ciljnoj grupi kampanje, mladim ljudima. Ispred Omladinskog saveza udruženja “Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS”, jedna od govornica bila je Dobrila Marković, koja se u svom dosadašnjem radu bavila pružanjem podrške ranjivim grupama, pre svega ženama žrtvama nasilja, podrške mladima u obrazovanju, Romima i drugim društveno osetljivim grupama. Vodila je psihološko savetovalište za mlade u Novom Sadu i radila na projektima pružanja pomoći izbeglicama u toku izbegličke krize.

-Tribine u okviru kampanje #NisteSami važne su pre svega jer smo kroz njih bez rukavice, otvoreno pričali o stereotipima, predrasudama vezanim za mentalno zdravlje i invaliditet. Pored informisanja mladih o tome gde sve mogu da dobiju podršku i zašto je važno da o ovome razgovaramo, kroz ove tribine neki hrabri ljudi stali su pred mlade i o svojim problemima govorili otvoreno, delili iskustva  kako bi upravo njima pokazali da NISU SAMI. –  Dobrila Marković.

Više o samoj kampanji #NisteSami na LINKU.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »