Nova pokretačka snaga

U prostorijama OPENS-a nedavno je na predlog Fondacije 2021 održan sastanak sa predstavnicima institucija kulture u Novom Sadu. Tom prilikom predstavljen je OPENS i dosadašnje aktivnosti Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019, ali i budući planovi.

„OPENS-u su bitne insitucije kulture iz više razloga, ali jedan od njih jeste  – komenadžment. Naime kroz celu našu aplikaciju se provlači komenadžment jer je i već po primerima prakse Evrope viđeno da su mladi ljudi jako dobra pokretačka snaga, unose svežinu u sadržaje, ali nisu dobri u tome da tu ideju iznesu bez pomoći. Oslonac mladima i vetar pod krila je zapravo institucija koja može da stane iza mladih, da ih podrži, pruži prostor i neke resurse koje imaju da se ti sadržaji za mlade i realizuju. Tako da je negde taj komenadžment zapravo ključna stvar kada pričamo o uključivanju mladih u donošenje odluka,“ objašnjava programska koordinatorka OPENS-a, Aleksandra Ilijin.

Komenadžment je bitan i kada je reč o programu koje vode dve prestonice. Prirodno je da između dva procesa postoji niz tačaka preklapanja, ali i saradnje. I, upravo se u projektima na kojima sarađuju prestonice i pokazala potreba i sledeći prirodni partner u procesu.

„Ono što smo negde zajedno uočili, pregledajući projekte u kojima nam se program preklapa i gde možemo da sarađujemo, jeste da bi bilo odlično da se OPENS poveže sa institucijama kulture, a mi smo ih već podržali kroz konkurs ’Publika u fokusu’ gde nam je bila ideja da njih malo pokrenemo u tome da razvijaju neku novu publiku za svoje programe. Između ostalog na tom konkursu su se javile institucije koje su predložile projekte gde je u fokusu mlada publika. I, onda smo rešili da baš njih pozovemo, a i ostale koji rade projekte za mlade, pa da prosto napravimo ovakav sastanak, da se povežemo svi zajedno, i da za sledeću godinu OPENS ima mnogo bolji uvid u to šta insitucije kulture rade na polju rada sa mladima i da nekako se tu povežu,“ kaže koordinatorka razvojnih projekata u Fondaciji 2021, Milica Rašković.

Sledeće godine se otvara jedna od možda najznačajnih ključnih tačaka saradnje Fondacije i OPENS-a – kulturna stanica OPENS. Pošto je reč o infrastrukturnom i programskom, dugoročnom projektu, samim tim to je i pravi legat saradnje dve prestonice. Pored toga su i projekti o kojima smo pričali, a to je Novosadski volonterski servis koji će biti takođe jedan od legata, uz Fond za lični razvoj mladih i Fond za mobilnost mladih.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »