NOVI MURAL U OMLADINSKOM CENTRU

U okviru “Dana Američke kulture” održanih u Novom Sadu, enterijer Omladinskog centra OPENS obogaćen je još jednim muralom pozicioniranom u prizemlju samog centra, pod nazivom MLADOST.

Na izradi murala učestvovali su studenti likovnog departmana Akademije umetnosti Novi Sad Srđan Elor, Jovana Tašin, Pavle Kovčin, Nikola Mitić i Bela Benišek, pod mentorstvom američkog umetnika Gregorija Bernsa slikara, paraolimpijca i učitelja.

Mural nosi priču mlade devojke koja bira svoj put – kroz prikaz osobe koja fotografiše određenu scenu i ne sagleda subjekat fotografije, već sopstveni pogled na istu. Prikazano je više očiju koje oslikavaju različite emocije, dok figura bira put ljubavi i slobode.

Sam mentor, Gregori Berns, kao i studenti, navode da su dva najvažnija rezultata ovog projekta ostvarivanje prijateljstva između dve kulture, ali i timska saradnja između umetnika. Srđan takođe napominje kako “svaki umetnik ima svoju viziju kako određeni projekat treba da izgleda, najčešče radi sam/a, dok smo na ovom projektu radili u ekipi i zajedno došli do ideje koja sa svima komunicira.”

“Iako mladi, neafirmisani umetnici imaju priliku da se predstave publici, većinu umetničkih poduhvata studenti finansiraju sami. U tom smislu, za studenta je dosta teško da dobije ekspoziciju koja mu/joj je potrebna. Ono što je studentima potrebno jeste veća količina prakse, pogotovo u kontekstu izlaganja većih dela publici uživo. Ovo je prvi projekat ovakvih razmera na kom smo radili i koji će ljudi imati priliku da gledaju, kao večiti potpis našeg zajedničkog rada, dokle god zgrada Omladinskog centra postoji.” izdvaja Srđan Elor.

Manifestaciji “Dani Američke kulture” i svečanom predstavljanju murala prisustvovali su i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Povezani članci:

OPENS State of EXIT

Fondacija EXIT i OPENS pozivaju organizacije civilnog društva iz Srbije i celog regiona da i ove godine budu deo OPENS State of EXIT zone, koja je posvećena svim temama značajnim

Opširnije »

OTVOREN KONKURS ZA ŠKOLU GRAFITA

U okviru programa OPENS organizuje školu grafita za deset odabranih mladih koji će u šest susreta sa profesorom Aleksandrom Bunčićem prolaziti kroz praktičnu obuku iscrtavanja grafita. Zašto grafiti? Zato što su

Opširnije »