Slagalica koja povezuje dve prestonice

Svaki mural je puzla, deo jedne velike slagalice – koja će biti predstavljena na kraju 2020. godine na izložbi. Svaki mural i svaki grad ima priču. Ovo je priča Soluna.

Veličanstveni grad Solun (ili Thessaloniki), jedan od nekoliko najvažnijih, najvećih i najlepših gradova našeg poluostrva. Jedinstven u svojoj originalnosti, arhitekturi i duhu, spoj antičkog, starogrčkog i modernog. Solun je drugi najveći grad u Grčkoj. I, još važnije za ovu priču, Solun je Omladinska prestonica Evrope za 2014. godinu. Ujedno, Solun je jedan od gradova koji nas je podržao prilikom kandidature za Omladinsku prestonicu Evrope za 2019. godinu.

Stoga i ne čudi da je upravo Solun jedan od gradova koji nam je otvorio vrata u okviru projekta OPENS na putu: ulična umetnost otvara vrata.

“Došli smo na poziv Grada Soluna i Treće gimnazije. Dočekali su nas direktor, profesorka engleskog jezika i nekoliko učenika, ali i Omladinska prestonica Evrope 2014. Tesaloniki. Pored crtanja zida, imali smo aktivacije kamperom i sa mladima, oko škole i na više lokacija u i u okolini Soluna. Ekipa iz Soluna nas je sprovela kroz grad, zajedno sa mladima iz Soluna, gde smo imali prilike da vidimo sve važne tačke i sve ono što je Grad Solun izgradio i napravio za vreme trajanja njihove godine prestonice. Videli smo šta su oni ostavili kao nasleđe njihove godine, a imali smo priliku da se sastanemo i sa nekim predstavnicima organizacija koje su tokom godine njihove prestonice sprovodili svoje programe,” objašnjava koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS2019 Valentina Antić.

Grčki mediji prenose da su na poznatoj matematičkoj gimnaziji prekrečeni natpisi i da sada stoji mural koji povezuje dve Omladinske prestonice. Valentina dodaje da je dok smo mi crtali, prošla i grupa momaka iz Francuske koja se takođe bavi muralima i iscrtavanjem murala, koji su uz to pitali da li mogu i oni da se pridruže. Budući da je direktor bio sa nama, odobrio im je i ostale zidove, pa je pored našeg, nacrtano još tri rada.

Dok mural ostaje, tim od desetak ljudi, prvenstveno volontera OPENS-a, nastavlja put dalje. Kruševac i Novi Pazar su sledeći, a boje su već spreme za sledeću slagalicu i Podgoricu. Prilikom oslikavanja poslednjeg murala početkom septembra u Novom Sadu, doći će gosti, partneri i umetnici iz celog regiona, a cilj projekta jeste da promoviše mir i prijateljstvo među mladima u regionu, ali i da podstakne mlade ljude u regionu da uzmu aktivno učešće u svojim zajednicama, kao i njihovu inovativnost i kreativnost. Zbog toga na putu jesu mladi iz Novog Sada. Mladi, koji sa mladima iz drugih gradova regiona razgovaraju, razmenjuju iskustva, povezuju se i međusobno, ali region. Ovo je samo jedan od načina na koji OPENS želi da podstakne mlade da aktivno učestvuju u sređivanju svoje lokalne zajednice tako što će grad prilagoditi ukusu i potrebama mladih.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »