SVE JE OK- NOVA PLATFORMA ZA MLADE

Nakon pojave korona virusa, primetan je sve veći broj mladih koji se javljaju u Savetovališta. Navode da postoje problem zbog koji se trenutno osećaju drugačije u odnosu na situaciju kada su redovno išli u školu/fakultet i da se pojedinici možda malo teže nose sa situacijom koja izaziva pritisak, tenziju, drugačija očekivanja i slično. To je jedan od razloga sa kojima se mladi javljaju u Savetovališta. Nedostatak kontakata, procesa druženja i interakcije itekako ostavlja posledice na njihovo mentalno zdravlje. Sa druge strane, nove generacije jesu generacije koje su sve više zatvorene i žive u virteulnom svetu, što svakako može pogrešno da utiče na svakodnevni život. Prekovremeni broj sati proveden uz telefon/računare i igranje igrica svakako ostavlja posledice na njihovo mentalno zdravlje.

Sve je OK kada tražiš pomoć. Ova platforma upravo je tome i namenjena. Mladi uzrasta između 13 i 30 godine i svi oni koji se o njima brinu ovde mogu da pronađu korisne informacije o gorućim problemima u životima mladih i proverenim načinima za njihovo rešavanje, koji su prikazani kako iz ugla mladih, tako i iz ugla njihovih roditelja, škole, zdravstvenih radnika i svih ostalih. Sem toga, dostupni su i različiti vidovi besplatne podrške, prilagođene svačijim potrebama –tim posebno obučenih stručnjaka uvek je na raspolaganju.

Mi smo organizacije, institucije, pojedinci i profesionalci okupljeni oko istog cilja – da osiguramo besplatnu celovitu i kvalitetnu podršku u cilju unapređenja mentlanog zdravlja mladima. Vi mladi ste u središtu svega što radimo i u kreiranju naših programa, aktivnu ulogu imaju mladi, baš kao što si ti, jer želimo da sve ono što radimo daje odgovore na pitanja koja baš vas muče.

Okupili smo se oko jedne ideje – da budemo podrška tebi i drugim mladim osobama u ključnim trenucima. Onda kada vam je to stvarno potrebno. Možda nećemo imati sve odgovore, ali obećavamo da ćemo biti tu i da ćemo dati sve od sebe da ti pružimo znanja uz koja ćeš do pravih odgovora moći i sam ili sama da dođeš.

Nema razloga da ćutimo o problemima – jedini pravi način da ih zaista rešimo je da o njima razgovaramo bez ustručavanja. Zaplovimo zajedno ka boljem mentalnom zdravlju.

Gotovo četvrtina mladih ljudi širom sveta bori se sa nekim problemom vezanim za mentalno zdravlje, a još je više onih koji svakodnevno nailaze na brojne izazove koji do tih problema mogu dovesti. Ova činjenica ne treba da nas čudi, jer je adolescencija period u kojem se najbrže razvijamo, a usput se suočavamo sa raznim teškoćama (u školi, odnosima sa drugima, sa sopstvenim osećanjima i sl.).

Ali, nije sve tako crno. Naprotiv. Pored toga što je veoma izazovna, adolescencija je i period u kojem se može učiniti i mnogo toga kako bi se mentalno zdravlje mlade osobe očuvalo i učvrstilo pre prelaska u odraslo doba. Najvažniji korak na tom putu jeste otvoren razgovor i blagovremeno informisanje o svim mogućim problemima.

Informacije: Upoznaj svoje probleme iz druge perspektive

Na ovoj stranici ćeš pronaći brojne tekstove o problemima sa kojima se možda susrećeš u svakodnevnom životu, kao i savete za njihovo prevazilaženje. Informiši se o njihovim uzrocima i o načinima na koje možeš da ih rešiš. Tekstovi i saveti se redovno dopunjavaju, tako da možda ne bi bilo loše da istražuješ nove teme koje ti mogu biti zanimljive kad imaš vremena.

„Klikom“ na jednu od navedenih kategorija možeš da pregledaš postojeće tekstove a možeš i sam/a da potražiš naslove koji te zanimaju pomoću opcije „Istraži“.

Ko je sve deo platforme SVE je OK?

  • UNICEF – Dečiji fond Ujedinjenih nacija, organizacija koja vec 65 godina radi na unapređenju dečijih prava i uslova u kojima deca žive je organizacija od koje je potekla ideja za kreiranje vebsajta SVE JE OK.
  • OPENS je Savez udruženja čiji je zadatak da zajedno sa svojim partnerima kroz niz aktivnosti, projekata, programa, dešavanja, inicijativa pokaže da je mnogo vrata koja mogu da se otvore za transfer energije, znanja, iskustva, informacija i da se i tako mogu jačati kapaciteti mladih ljudi. OPENS savez je resurs centar koji radi na osnaživanju mladih i osoba koje rade sa njima, kao i omladinskih organizacija i organizacija za mlade. Kroz programsko delovanje podiže kapacitete mladih, udruženja mladih i za mlade i senzibiliše javni i privatni sektor u odnosu na pitanja mladih.
  • Institut za mentalno zdravlje je jedna od vodećih psihijatrijska ustanova u ovom delu Evrope koja posebnu pažnju pridaje socijalno-psihijatrijskoj orijentaciji, akcentovanjem uloge društvene zajednice kada su u pitanju lečenje i podrška pacijentima u lečenju, kao i insistiranjem na psihološkim i socijalnim metodima lečenja psihijatrijskih bolesti, uz medicinski model. Kroz svoj rad Institut za mentalno zdravlje nastavlja da uvodi nove metode lečenja pacijenata, sa idejom poboljšanja usluge, ali i sa punom svešću društvene uloge Instituta u Srbiji kao ustanove koja ima zadatak da usmerava tokove psihijatrijske zdravstene zaštite u celoj zemlji.
  • NADEL (NAcionalna DEčija Linija) je usluga telefonskog savetovanja za decu i mlade u Srbiji, koja im omogućava da u bilo kom trenutku (24 sata tokom 365 dana u godini) dobiju savetodavnu podršku putem besplatnog poziva na telefonski broj 116111, ako se nađu u okolnostima u kojima su im ugrožena prava, ili u bilo kojoj drugoj situaciji, kada osete potrebu za razgovorom sa kompetentnom i poverljivom osobom. Misija NADEL-a je da odgovori na potrebe dece, bilo da se nalaze u teškoj životnoj situaciji, ili su u riziku od zlostavljanja i zanemarivanja. .Pozivom na broj (kratki kod) 116 111, deca i mladi ostvaruju mogućnost da o svom problem razgovaraju, nađu put do rešenja, ili da prijave nasilje u školi, porodicni, u okruženju… koje trpe, sa ciljem da se nasilje zaustavi. Vizija NADEL je bolji i bezbedniji svet za svu decu u Srbiji.Nova usluga NADEL je savetovanje putem chat-a koja je dostupna na interaktivnoj platformi www.116111.rs svakim danom od 18.00 do 22.00 za sve one koji radije koriste pisanu komunikaciju, od telefonskog kontakta. Dostupni smo i preko viber-a, facebook-a i instagrama. Poseti naš sajt (www.116111.rs) ili okreni naš broj (116111).

Poseti platformu! Informiši se!

Povezani članci:

Devojke u svetu tehnologija

OPENS i UNICEF Srbija sa ponosom predstavljaju program Devojke u svetu tehnologija kroz koji želimo da podstaknemo i osnažimo učešće mladih devojaka u ICT obrazovnim aktivnostima. Ovim povodom te pozivamo

Opširnije »