MLADI U CENTRU – Trening za vršnjačke edukatore u oblasti psihološke podrške mladima

Zdravo!

Kako si?

Da li si i sam/a skoro pitao nekog svog druga ili drugaricu kako su?

Usled pandemije mnogi mladi su morali da ostanu zatvoreni u svojim domovima. Škola je onlajn. Propuštene su mature i ekskurzije. Manje je prilika za druženja i uživanjima sa prijateljima.

Velik broj mladih bori se sa depresijom i anksioznošću. Mnogi mladi su pretrpeli gubitke i brinu se za svoju budućnost. Čak 50% mladih, kroz UNICEF-ovu U-Report anketu, reklo je da se sada osećaju mnogo lošije nego pre pandemije, a 11% mladih reklo je da nisu bili srećni ili uopšte motivisani u poslednje dve nedelje. Želimo da ti kažemo da je u redu osećati se preopterećeno, uznemireno ili frustrirano. Mentalno zdravlje je važno za sve nas, ali posebno za mlade poput tebe jer treba da rastete, razvijate se i napredujete. Ipak, socijalna izolacija, nedostatak svesti o važnosti mentalnog zdravlja i stigma često odvraćaju mlade od toga da potraže pomoć kada se osećaju loše i kada im je potrebna pomoć za rešavanje problema mentalnog zdravlja.

Sa druge strane, otvoreni razgovori, podrška porodice, nastavnika i pre svega vršnjaka su glavni faktori koji utiču pozitivno na mentalno zdravlje i blagostanje. Dokazano je da mladi bolje reaguju na programe koji uključuju vršnjačku edukaciju, lakše se poveravaju jedni drugima i otvorenije pričaju i o mentlanom zdravlju. Zato se obraćamo baš TEBI!

O PROJEKTU

Projekat “Mladi u centru”, sprovodi OPENS u saradnji sa UNICEF-om sa ciljem da osiguramo sveobuhvatnu, lako dostupnu i kvalitetnu podršku za mentalno zdravlje adolescentima i mladima, ali i da zajedno radimo na promociji mentalnog zdravlja.

Stoga će poseban fokus ovog projekta biti stavljen na mobilizaciju i obuku volontera na nivou zajednice i promovisanje vršnjačke podrške.

Pozivamo te da se priključiš OPENS-ovoj omladinskoj mreži i postaneš vršnjački edukator/ka i naš/a moćni saveznik/ca u podršci mladima za mentalno zdravlje.

Kao vršnjački edukator/ka imaćeš priliku:

– da kroz četvorodnevni trening savladaš znanja i veštine iz oblasti mentalnog zdravlja i vršnjačke edukacije,

– uz podršku OPENS-a realizuješ radionice za svoje vršnjake i zaradiš mali džeparac

– pružiš podršku prijateljima i vršnjacima

– motivišeš svoje vršnjake i informišeš ih gde mogu da dobiju podršku

– pomogneš OPENS-u da bolje razume mlade i prilagodi im programe za mentalno zdravlje

– skreneš pažnju i odralima i mladima na važnost mentalnog zdravlja.

Ukoliko želiš da postaneš vršnjački edukator/ka, pozivamo te da se prijaviš na četvorodnevni trening za vršnjačke edukatore/ke – MLADI U CENTRU.

Trening se realizuje u prostoru Omladinskog centra OPENS (adresa: Bulevar Despota Stefana 5 – Kineska četvrt) u sledećim terminima:

  • 27.11. od 13h do 18h
  • 28.11. od 10h do 15h
  • 29.11. od 12h do 17h
  • 30.11. od 12h do 17h

Mladi koji prođu trening za vršnjačke edukatore biće u narednom periodu angažovani za vršnjačku edukaciju. Oni će imati priliku da, uz podršku i mentorstvo stručnjaka, saslušaju svoje vršnjake, prepoznaju izazove sa kojima se oni susreću, upute ih na postojeće usluge savetovališta i promovišu važnost očuvanja mentalnog zdravlja.

Prijava za trening otvorena je do 26.11.2021. godine do 23:59h.

Prijava se vrši popunjavanjem forme koja se nalazi na ovom linku.

Ako imate više pitanja možete pisati Jelenu Karać na mail jelena@opens.rs ili je pozvati telefonom na 065 84 68 121.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »