TRI GLASA EVROPE

Tri Omladinske prestonice Evrope (Novi Sad, Amien i Klaipeda) u Briselu podelile su sto a za njim i iskustva na panelu pod nazivom “Posdticanje identiteta EU među mladim ljudima” u okviru Evropske nedelje gradova i regija.

Kako približiti Evropu mladima u njihovim gradovima, kako u tom smislu uključiti i ispitati ulogu lokalnih i regionalnih vlasti, neka su od pitanja sa kojima se sučavamo bez obzira na grad, državu ili iskustvo.

“Važno je da čujemo mišljenja svih mladih ljudi iz Evrope i ovaj panel je bio nači da to i uradimo. Širom cele Evrope imamo različite omladinske prestonice i danas smo imali priliku da čujemo tri različita glasa iz Evrope,” kaže ispred Evropskog omladinskog foruma mladih Frederik Pikavet.

Povezna nit na panelu upravo je Novi Sad. Naime, litvanski grad Klaipeda dobio titulu omladinske prestonice Evope za 2021., baš u novosadskom Pozorištu mladih, dok će sledeće godine OPENS ključ otputovati u Amien i tamo ovoriti neka nova vrata.

Vizija Klaipede je da bude otvorenija ka mladima i da, kroz druženje sa njima, usklade zajedničke ciljeve.

“U 2021. kada je Klaipeda Omladinska prestonica Evrope, trudićemo se da uključimo ne samo mlade iz organizacija nego i van njih. Trudićemo se da sarađujemo i radimo na projektima zajedno, i takođe da približimo politiku mladima,” kaže ispred Omladinske prestonice Evopre Klaipeda, Greta Tautaviciute.

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad teži da iz svih programskih aktivnosti načini održivu omladinsku politiku.

“Ovaj panel je bitan za mlade da bi razumeli kako mogu aktivnije da se uključe u društveni život i kako politike koje se dešavaju na internacionalnom nivou mogu da utiču na stvari koji se dešavaju na lokalu. Bitno je da zajedno iskoristimo strategije Evropske unije ili Ujedinjenih nacija i da ih primenimo na lokalnom nivou,” objašnjava koordinator OPENSa Vukašin Grozdanović.

Događaj je bio u vidu interaktivnog prostora koji je služio za razmatranje zajedničkih izazova sa kojim se regije i gradovi suočavaju kada pričaju sa mladima o Evropi. Ovi razgovori su posebno važni kada se radi o budućnosti EU i ulozi mladih u izgradnji evropskog projekta.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »