U REALNOM VAJBU

Projekat „U realnom vajbu“ proizašao je iz uspešne saradnje sa Gradskim učeničkim parlamentom u 2022. godini kada smo razgovarali sa srednjoškolcima o izazovima sa kojima se susreću. Kao krovnu temu projekat ima bezbednost mladih – bezbednost u školama. Ideja je da se srednjoškolci infomrišu i edukuju o postojećim mehanizmima zaštite od nasilja kao i o prepoznavanju i reagovanju na vršnjačko nasilje, bilo da su oni lično ugroženi ili neko iz njihove sredine.

Projekat je koncipiran od serije edukacija i propratne onlajn kampanje koja za cilj ima promociju bezbednosti mladih.

U periodu od aprila do juna meseca održaće se 6 edukativnih susreta sa srednjoškolcima na kojima će steći veštine potrebne da prepoznaju i reaguju u nasilnim situacijama, kao i da se upoznaju sa dostupnim mehanizmima prevencije i zaštite.

Edukativne aktivnosti vodiće OPENS tim i gostujući predavači iz organizacija i institucija koje se bave bezbednošću. Na poslednjoj edukativnoj aktivnosti, mladi će biti informisani o načinima kreiranja infomrativnih kampanja i alatima koji su im na raspolaganju da bi mogli da se uključe u realizaciju onlajna kampanje koja prati projekat.

Završetak projekta planiran je za jesen kada će se održati javna akcija koju će osmisliti mladi, učesnici projekta.

Kome je “realan vajb” namenjen?

Projekat je namenjen srednjoškolcima iz Novog Sada i učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole.

Planirane edukacije su:

1. Osnovne bezbednosti mladih – diskriminacija i vrste nasilja i njihovog ispoljavanja
2. Vršnjačko nasilje
3. Nasilje u digitalnom prostoru
4. Prepoznavanje i reagovanje u nasilnim situacijama
5. Mehanizmi zaštite od nasilja u republici Srbiji
6. Kreiranje javne akcije za podizanje nivoa svesti o bezbednosti u školama

Datumi edukacija

  • 27. april
  • 18. maj
  • 25. maj
  • 8. jun
  • 22. jun

Svih šest edukacija traju po tri časa, od 15 do 18č, i odvijaju se u Omladinskom centru OPENS, na adresi Bulevar despota Stefana 5.

Prijava učesnika

Prijave za učešće se vrše putem LINKA i otvorene su do ponedeljka, 24. aprila. Obaveštavanje selektovanih učesnika sledi narednog dana, 25. aprila.

Za učešće maloletnih lica potrebna je saglasnost roditelja / staratelja.

Za sva dodatna pitanja i informacije, piši nam na aleksandra@opens.rs!

___

Program “U realnom vajbu” deo je projekta “Mladi u centru održive zajednice” koji sprovodi OPENS uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade Grada Novog Sada.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »