Uključi se, pronađi rešenje – Proglašenje najboljih ideja

Najbolje učeničke ideje u okviru drugog kruga projekta “Uključi se, pronađi rešenje” svečano su proglašene u novosadskoj Gradskoj kući.  

“Grad Novi Sad i Gradska uprava za kulturu podržavaju mlade srednjoškolce. Danas su podeljene po dve nagrade u svakoj školi. Mi, kao Grad Novi Sad, podržavamo projekat jer mladi treba da se uključe i pronađu rešenja. Oni su dobili priliku da menjaju svet i da urade nešto lepo za svoju školu i za svoju okolinu,” kaže zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu Dragan Aleksić.

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019, je u partnerstvu sa Evropskom prestonicom kulture Novi Sad 2021, odlučila da će, za razliku od prošle godine, većim budžetom finansirati čak dve učeničke ideje iz dve različite kategorije i uključiti jedanaest srednjih škola.

“Svaka škola dobija po dve nagrade. Jednu od OPENS-a, drugu od Evropske prestonice kulture. Mislim da su sve ideje vrlo zanimljive. Ono što je jako važno jeste da kontinuirano podržavamo ovaj projekat, da stalno mlade ohrabrujemo i da oni to usvoje kao neku naviku. Kroz kontinuitet, ideje mogu da budu sve bolje,” kaže ispred projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Milica Rašković.

Novosadski srednjoškolci glasali su za najbolje predložene ideje na polju aktivizma i kulture i stvaralaštva, koje će im pomoći da unaprede svoje sredine, odnosno srednje škole. 

“Đaci su nam kroz ovaj projekat rekli šta stvarno žele i mi smo videli šta im je potrebno. Ideje su vrlo različite i došle su od samih đaka i odgovaraju na njihove konkretne potrebe. Najviše teže ka tome da im prostor u školi i vreme koje provedu tamo bude udobnije i zanimljivije”, kaže ispred OPENS-a, asistentkinja programske koordinatorke Dobrila Marković.

Jedna od pobedničkih ideja dolazi iz Medicinske škole 7. April. Učenici su predložili obnovu zavesa u kabinetima i organizaciju vršnjačke edukacije o polno prenosivim bolestima. 

“Mislim da su projekti ovakve vrste veoma bitni i ovo je možda najznačajniji projekat koji se tiče nas srednjoškolaca. Ovaj novac koji dobijemo je jedna odlična motivacija za učenike. Facilitacija je takođe bila veoma bitna u ovom procesu, jer mladi treba da nauče kako se radi na ovakvim projektima,” kaže učenik Medicinske škole Velibor Maksimov.

Programi poput Participativnog budžetiranja su pravi način da se mladi uključe u političke procese i nauče da budu odgovorni građani. 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »