UKLJUČI SE – PRONAĐI REŠENJE!

U moru instant rešenja i kampanja koje nas ubeđuju u to šta svako od nas mora da ima, postajemo nenaviknuti na to da nas neko pita – šta želimo; šta nama treba kako bi nam okruženje bilo bolje. Navikli smo da imamo nekoga ko će nam rešiti sve probleme, a zaboravljamo da imamo mehanizme da ih sami rešimo. Program: “Uključi se, pronađi rešenje” deo je programa Omladinske prestonice Evrope 2019 od 2018. godine, a tokom 2019. godine u realizaciji nam se pridružila i Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Ovo je program koji pruža mogućnost srednjoškolcima iz Novog Sada da direktno utiču na unapređenje svoje sredine, odnosno u konkretnom slučaju, na promene u svojoj školi kao sredini u kojoj provode veliki deo dana. Program je otvoren za sve državne srednje škole na teritoriji Novog Sada i svi učenici i škole imaju pravo da učestvuju. U 2019. godini program je uspešno sproveden u 11 srednjih škola u Novom Sadu, u svakoj školi nagrađene su po 2 učeničke ideje, a odluku o tome koja će ideja dobiti novac za realizaciju donosili su učenici škole koristeći se principima demokratskih izbora – glasanjem. „Uključi se, pronađi rešenje“ podrazumeva proces kroz koji učenici srednjih škola imaju priliku da nauče da prepoznaju potrebe svoje zajednice, probude u sebi aktivistički duh i predlože kreativno rešenje, a kroz proces vode ih obučeni facilitatori. “Đaci su nam kroz ovaj projekat rekli šta stvarno žele, a mi smo ih usmerili u pravcu koji vodi ka ostvarenju tih želja i dali im podršku.”, rekla je ispred OPENS-a, asistentkinja programske koordinatorke, Dobrila Marković.

Godine 2019. učenici su kroz realizovane ideje osmišljavali edukacije o reproduktivnom zdravlju, uređivali školska dvorišta, postavljali klupice u školskim hodnicima, pokretali čitalačke i prirodnjačke klubove i opremali svoje chill zone u školama. Neke škole bogatije su za nove sekcije opremljene inkubatorima za jaja, neki su svoja dvorišta ulepšali umetničkim instalacijama, Platonovim telima i saletlama u kojima je moguće i držati nastavu na otvorenom.

Pojedini đaci u svojim školama ulagali su u sport, dok su drugi odlučili da je krajnje vreme da njihova škola dobije razglas. Programi, poput Participativnog budžetiranja, pored samog direktnog uticaja na trošenje budžetskih sredstava, utiču na srednjoškolce tako što im daju priliku da budu deo procesa donošenja odluka u njihovim školama, povećava se učešće srednjoškolaca u svakodnvenim procesima koji se sprovode u njihovim mikro zajednicama (školama), aktivno se usmeravaju da razmišljaju o potrebama svih đaka u svojim škola, o dobrobiti cele zajednice pre nego isključivo svojoj ličnoj dobiti. Kroz ovakav mehanizam omogućava se realizacija projekata koji direktno odgovaraju na realne potrebe mladih. Program „Uključi se, pronađi rešenje“ zajednički su sprovele dve evropske prestonice: Omladine i Kulture. OPENS i Fondacija 2021, uz podršku Grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu, Gradske uprave za kulturu i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice došli su do većeg broja škola, učenika i rešenja.

 

VIDEO

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »