Više od brojeva: Omladinska prestonica Evrope Novi Sad na Međunarodni dan mladih

Ukoliko ste rođeni između 1989. i 2004. godine, ubrajate se u kategoriju mladih i deo ste grupe od 17 odsto stanovnika Srbije. Prema poslednjoj proceni stanovništva iz 2017, u našoj zemlji živi nešto manje od 1,2 miliona ljudi starih između 15 i 30 godina.

Ukoliko ste mladi, sva je prilika da ste nezaposleni, bez sopstvenog stana, da se osećate politički nezastupljeni, a intenet vam je glavni izvor informisanja.

Ukoliko ste rođeni između 1989. i 2004. godine, čestitamo, danas je vaš dan!

Vođeni potrebom da se glas mladih jače čuje, Ujedinjene nacije, 2000-te godine proglasile su 12. avgust za Međunarodni dan mladih s ciljem da se ukaže na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata. Ideja je da je ovo godišnja prilika za proslavu i služi kao podsetnik na važnu ulogu mladih kao ključnih partnera u promenama i prilikama da se podigne svest globalne zajednice o problemima sa kojima se danas mladi suočavaju.

Problemi se ne menjaju s godinama – nezaposlenost, nedovljno prilika, neinformisanost…. Pitanje je šta radimo da tu sliku promenimo? Ili, zapravo koliko je potrebno vremena da se vide efekti svega što radimo danas. 

Ipak, problem u ovakvom pokušaju obuhvata aktivnosti Omladinske prestonice Evrope, njenog uticaja i promena koje nosi, jeste u tome što OPENS… nisu brojevi. Nekoliko je ključnih uspeha OPENS-a. 

Prvo, Omladinska prestonica Evrope uspela je da okupi omladinski sektor oko istog cilja u okviru realizacije programa – Novi Sad, kao grad u kome su mladi aktivni građani i doprinose svojoj zajednici.

Omladinske organizacije sistemski su podržane programskim grantovima na 3 godine, što im daje mogućnost da unaprede svoje poslovanje i da podignu svoje kapacitete, a ujedno i unaprede svoje programe za mlade. A, pored toga uspeli smo da obezbedimo dodatnu podršku organizacijama u vidu besplatnih obuka i FundCon-a (prvi fandrejzing kongres u Srbiji).

I, najistaknutije, donosioci odluka prepoznali su da mladi i omladinske organizacije imaju važnu ulogu u društvu. Prepoznato je da mladi treba da se pitaju oko toga šta je mladima potrebno, te potreba da se gradi sistem i mehanizmi na nivou grada koje će biti trajno implementirani. I, još važnije, održivi.

Ka održivosti upravo sada idemo.  Kvalitet progama koji čini i kičmu OPENSa u ovom trenutku veoma je važan, ali je podjednako važno kako će se ti programi finansirati nakon 2020 i kako da uspemo da sva ta sredstva koja sada stoje na raspolaganju mladima, postanu deo redovnog finansirnja različitih programa za mlade u gradu. 

Od momenta kreiranja programa, raščlanili smo ih na period od tri godine, kako bismo nakon 2020-te mogli da govorimo o konkretnim rezultatima. Kontinuitet u radu, finansiranju, zagovaranju, uključivanju jeste i mora biti prioritet svega što radimo. Tek za pet, deset godina moći ćemo da govorim o stvarnim efektima svega što danas radimo kada mladi, koji danas prolaze kroz sve ove programe, budu na pozivijama na kojima se odlučuje. 

Prema oceni Ujedinjenih nacija trenutno je 1.8 milijardi mladih, između 15 i 35 godina u svetu. Ovo je najveći deo svetske populacije. Istovremeno, većini adolescenata nedostaju osnovne veštine uprkos činjenici da se većina i školuje. Bojazan je da je ovo početak globalne krize koja preti da uruši sav napredak Ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija.  Stoga je ove godine globalna tema Međunarodnog dana mladih: “Transformacija obrazovanja/znanja”.

Nizom manifestacija u Srbiji danas će biti obeležen Međunarodni dan mladih, a tim povodom na novosadskoj plaži Štrand i OPENS se priključuje globalnoj temi promocijom omladinskih i organizacija za mlade, kao i instutcija, koje se svakodnevno i kontinuirano bave transformacijom znanja.

BalkanIdea NS, AktivNS, Čepom do osmeha, Prevent i Spirit of youth Novi Sad neke su od nevladinih organizacija koje svakodnevnim aktivnostima rade na transformaciji veština i neformalnog obrazovanja. Ovo su neke od novosadskih organizacija koje kroz svoje programe kreiraju alate za transformaciju obrazovanja, te prilagođavaju metode neformalnog obrazovanja i aktivnosti kojima se ispunjava slobodno vreme u svrhu učenja.

I u godini kada Gradska uprava za obrazovanje obeležava 10 godina od uvođenja inkluzivnog obrazovanja, kao primeri dobre prakse predstavljaju se Škola za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović i  škola za osnovno obrazovanje odraslih “Sveti Sava”.

Jedna od ključnih stubova Omladisnke prestonice jeste i pružanje podrške akterima koji rade na transformaciji obrazovanja i to u sklopu misije OPENSa koja kaže da svi mladi imaju jedna šanse i prilike.

Jedna od njih, naposletku jeste i da se zabave. Različitost i energija mladih definitivno su kvaliteti za slavlje i jedni od stubova na kojima stoji program OPENSa. Zato Međunarodni dan mladih mi zavšavamo Festivalom boja. Festivalom, koji, simbolično, treba da pokaže u koliko boja dolaze mladi, i kako oni svojom energij, kreativnošću i idejama, svakodnevno boje grad. Slavimo ga glasno, a već sutra se vraćamo zagovaranju, radu i osnaživanju mladih.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »