VOLONTERSKA OAZA

Akcija „Volonterska oaza“ sadnje stabala, održala se danas na novosadskom Štrandu,  sa početkom u 12 časova. Čitavu sadnju realizovao je Novosadski volonterski servis (NVS) u saradnji sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i JKP Gradskim Zelenilom Grada Novog Sada, u sklopu projekta „Oživimo parkove“. Volonteri iz različitih organizacija uz podršku stručnih ljudi iz Gradskog zelenila zasadili su 18 različitih i novih stabala.

Prema rečima rukovodioca NVSa, Vojislava Prkosovačkog,  Volonterska oaza je mesto koje obeležava izvor koji treba da hrabri vrednosti volontiranja – zalaganje za mir, slobodu, solidarnost i humanost.

Ideja i cilj volonterske oaze je nastao nakon uručene Oktobarske nagrade Grada Novog Sada, koja je dodeljena svim volonterima i volonterkama 23.oktobra, 2020.godine na svečanoj ceremoniji dodele u Gradskoj kući. Uz nagradu dodeljena su i novčana sredstva za koje je dogovoreno da se utroše na način da istaknu ulogu i značaj volontiranja u gradu. Nakon sprovedene onlajn ankete među volonterima Novog Sada iz 40 organizacija, najveći broj glasova dobila je ideja i potreba za sadnjom stabala.

-Ova volonterska akcija je značajna kako za mene, tako i za ostale volontere koji su učestvovali u Oktobarskoj nagradi, koja je iskorišćena u svrhe sadnje stabala. Tako da sada svaki volonter ima svoje stablo, odnosno lični pečat u našem Gradu. Rekla je Anđela Andrijević, volonterka NVSa

Novosadski volonterski servis  je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu. Nastala je na inicijativu Evropske prestonice mladih 2019 i Fondacije “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture”. Motiv za kreiranje Novosadskog volonterskog servisa je zadovoljavanje potreba za volonterskim kadrom tokom realizacije aktivnosti prestonica. Međutim, kako volonterski rad pruža mnogo više od isključivo angažovanja ljudskih dobrovoljnih snaga očekuje se kreiranje stabilnog gradskog volonterskog servisa.

Saradnja sa volonterima i volonterkama, organizacijama i institucijama predstavlja simbol svega što volontiranje znači za pojedince, ali i čitavo društvo.

Sadnja stabala  na novosadskom Štrandu realiozavana je u skladu sa trenutnim epidemiološkim merama koje su na snazi u Republici Srbiji.

 

FOTO: Vladimir Veličković

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »