IZDVOJITE OKTOBARH

Svetski dan arhitekture obeležen je početkom četvrtog Oktobarh festivala u Domu b612. Oktobarh je nastao kao studentska inicijativa sa ciljem da se, tokom celog oktobra, uz zanimljiv sadržaj zainteresovanima predstavi arhitektonska praksa u najširem mogućem smislu, kao i sve ono što je prati. “Ideja je da nastavimo da širimo dijapazon kreativne industrije koji jeste arhitektura i dizajn. Podrška Omladinske prestonice Evrope nam mnogo znači jer nas na neki način stavlja na mapu kulturnih dešavanja u gradu. Želimo naš posao da približimo ljudima i skrenemo pažnju na arhitekturu i naše arhitektonsko nasleđe koje, na žalost, biva zaboravljeno,“ kaže suorganizator festivala Igor Rajković.

Festival se održava na različitim lokacijama u Novom Sadu. Podeljen je na pet glavnih celina, koje se održavaju vikendima: arhitura, radionice, filmske projekcije, tribina i konferencija.

Sadržaj je namenjen sadašnjim i budućim studentima, kao i ljubiteljima arhitekture, jer će kroz razgovore sa profesionalcima o njihovom radu i iskustvu prikupiti nova znanja i ideje, te stvoriti realniju sliku o „životu posle fakulteta“.

“Ovaj festival nama studentima otvara neka nova polja sa kojim nismo imali prilike da se susretnemo na falkultetu, da se razvijamo na raznim poljima i da otkijemo šta nam sve arhitektura pruža. Arhitektura je sve ono što nas okružuje, od dizajna viljuške do stambenog kompleksa i zbog toga je ljudima ona primamljiva. Iz programa ne bih mogla da izdvojim ništa osim celog oktobra,” kaže organizatorka festivala Tanja Tubić.

Dešavanja su različitog karaktera i programa, pa samim tim uspevaju da okupe sve ljude iz sfere arhitekture i dizajna: studente i profesore, amatere i profesionalce.

Otvaranje festivala obeležila je izložba studentskih radova “Minimalizam: manipulacija percepcije” i nastup benda „Jazz i Pivo”, a sva dešavanja do kraja oktobra su, izuzev konferencija, besplatna i dostupna svim zainteresovanim Novosađanima.

Povezani članci: