Mladi su u modi!

Akustična dvorana kulturne stanice Eđšeg poslužila je ceremoniji dodela nagrada na ovogodišnjem Serbia Fashion Week Awards-u. Bezbroj štafelaja prepletenim crvenim kanapima koji su pridržavali skice novih kreacija mladih dizajnera. Svako od posetilaca je, pomoću izloženih skica, mogao da vidi kako je napredovao rad svakog dizajnera. U neposrednoj blizini nalazio se konačan proizvod – modeli na kojima su novonastale kreacije. Mladi dizajneri imali su priliku da svim posetiocima i žiriju prikažu plodove svoje mašte, a pređašnje iskustvo i rad dovelo ih je baš do ovog, poslednjeg kruga takmičenja.

Omladinska prestonica Evrope odlučila je da da svoj doprinos ovom projeku jer je on usklađen sa misijiama i ciljevima – da motoviše i ohrabri mlade.

„OPENS je rešio da bude podrška Serbia Fasion Week-u na poslednjem danu, uz ideju da podstakne kreativnosti kod mladih. Ovde ima različitih dizajnera punih mladalačke energije. Prvi put se Fashion week nije zatvorio u Master centru nego je produžen na još jedan dan i time su mladi dobili priliku da se prikažu. Mislim da mlade generalno moda interesuje i inspiriše,“ kaže ispred OPENS-a, asistenskinja kordinatorke za omladinske aktivnosti Jelena Karać.

Kako je sve počelo? Naime, Serbia Fashion Week, u saradnji sa Omladinskom prestonicom Evrope, ove godine organizuje  FTDC- nacionalnu palatformu za prepoznavanje i podršku mladih dizajnera koji žele da  ostvare i razvijaju međunarodnu kreaciju u modnoj industriji.  Deset takmičara je svoje kreacije predstavilo žiriju u poslednjem krugu takmičenja i u neizvesnosti čekalo da čuje, ko će od filnalista dobiti priliku da se predstavi u Milanu na nedelji mode.

„Serbia Fashion Week ima veliku bazu volontera i uključuje veliki broj mladih. Mi već sedam godina organizujemo i dva velika takmičenja koja se tiču prepoznavanja mladih talenata iz oblasti modnog dizajna. Ponosni smo na to što imamo talentovane, vredne i ambiciozna mlade u gradu, i ponosni smo na to što je Novi Sad ove godine Omladinska prestonica Evrope, a Serbia Fashion Week treba da bude tamo gde su mladi,“ kaže predsednica Serbia Fashion Week-a, Svetlana Horvat.

Kreacije su bila raznolike, od muškog japanskog odela pa sve do žene obučene u tetovaže.

„Jedan dan sam se probudila i shvatila da me inspiriču baš tetovaže. Studiram modni dizajn i u skladu sa svojim budućim zanimanjem, odlučila sam da tu zamisao pretvorim u kreaciju. Kroz ovo delo sam htela da pokažem ljudima da, ako ne žele, ne moraju da se tetoviraju. Dovoljno je da obuku ovo! Kreacija može da se nosi i svaki dan, na posao ili u grad…“ kaže dizajnerka Aleksandra Pismenskaja.

Kako su se mladi poigrali sa vizuelnim utiskom svake njihove kreacije, tako iza svake stoji jedna posebna priča. Svako od njih je svoju kreaciju doživeo i realizovao, baš kao i svaku drugu vrstu umetnosti. Kroz kreacije se vidi svaki dao njihove ličnosti i mašte.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »