Radna soba volontera – web novinarstvo

Ovo je radna soba. Ono što razlikuje radnu sobu od običnih OPENS-ovih radionica je to što su mladi ti koji biraju teme. Oni svoja interesovanja i hobije mogu da prezentuju publici i uključe ih u proces rada, a mesto na kojem se odigrava zavisi od volontera koji organizuje.

Tema u fokusu poslednje radne sobe bilo je web novinarstvo, a Dušan Bogdanović jedan je od volontera koji je došao na ideju da organizuje radionicu na temu web novinarstva.

“Dali smo neki šlagort o novinarstvu. Pričali smo o tome koje su neke osnovne forme novinarstva i o pravopisnim pravilima. Skrenuo sam im pažnju na novinarske greške. Mladi su imali priliku da napišu svoj sopstveni članak i on će biti objavljen na lokalnom portalu “BOR 030” i oni će po prvi put postati autori nekog članka,” kaže Dušan.

“Mislim da je mladima bliže web novinarstvo nego klasična štampana forma pa smo spram toga i prihvatili tu ideju. Sa obzirom da je odziv bio baš lep, napravičemo i drugi deo ove radionice koji će se više doticati tih tehičkih elementa i alatki koji se koristi u web novinarstvu,” dodaje asistent koordinatorke za omladinske aktivnosti Mladen Ilić.

Cilj radionice bio je da dȃ mladima osnovna znanja o Web novinarstvu i načinima na koje se danas interpretira online novinarstvo.

“Kad dođem na radionicu uglavnom imam dve vrste beleški koje pišem. U jednom pasusu uvek stoje neki fragmenti koje već znam, a u drugom je ono novo što čujem. Naučio sam dosta stvari koje su mi bile korisne i za blogovanje jer se delimično time bavim. Mislim da je nama, mladima, potrebno još ovakvih radionca,” kaže učesnik Timo Zimonjić.

Težnja radionice je i da, pored osnovnih znanja, učesnici steknu i praktična iskustva pisanja članaka po tačno determinisanoj strukturi, a najbolji članci biće objavljeni na Web portalu „Bor030”.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »