UKLJUČI SE, PRONAĐI REŠENJE – glasanje u toku

Drugi krug projekta Uključi se pronađi rešenje uveliko je u toku i ostalo nam je još svega nekoliko škola pre nego što proglasimo najbolje ideje za 2019/2020. školsku godinu. Novosadski srednjoškolci u ovom trenutku glasaju za najbolje predložene ideje na polju aktivizma i kulture i stvaralaštva, koje će im pomoći da unaprede svoje sredine, odnosno srednje škole.

„Đaci su se zaista punom parom uključili u ovaj projekat. Mogu da kažem da su se učenici odazvali u lepom broju, oformili smo dva tima koju su došli do vrlo interesantnih ideja. Proces je bio vrlo interesantan, zadovoljni smo kako đaci reaguju. Predložene ideju su važne za školu i uključuju veliki broj đaka“, kaže facilitatorka Jelena Kovačević Vorgutin.

„Uključi se, pronađi rešenje” je deo programa Omladinske prestonice Evrope 2019 i projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” koji pruža mogućnost srednjoškolcima iz Novog Sada da direktno utiču na unapređenje svoje sredine, odnosno u konkretnom slučaju, na promene u svojoj školi kao sredini u kojoj provode veliki deo dana. Program je otvoren za sve državne srednje škole na teritoriji Novog Sada i svi učenici i škole imaju pravo da učestvuju. U svakoj školi biće realizovane dve ideje, a odluku o tome koja će ideja dobiti novac iz budžeta grada Novog Sada donose učenici škole koristeći se principima demokratskih izbora.

Jedna od ideja Poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu ticala se kulturno-ekološko stvaralaštva mladih i obogaćivanje njihovog školskog dvorišta na kulturan i savremen način.

„Ova ideja je veoma kreativna i zanimljiva. Facilitatori su nam pružali pomoć tokom celog ovog projekta, objasnili su nam sve korake i ciljeve i mnogo smo sezabavili tokom rada.

Ovo je jako dobra inicijativa jer smo dobili šansu da unapredimo našu školu kreativnim idejana koje  smo, uz pomoć naših profesora, doveli skoro do cilja“, kaže petnaestogodišnja učenica Poljoprivredne škole Marija Ćirić. 

Programi poput Participativnog budžetiranja su pravi način da se mladi uključe u političke procese i nauče da budu odgovorni građani. 

Sledeći korak jeste proglašenje najbolje ideje 17. decembra, a potom i njihova realizacija. 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »